Трагедия! 330 хиляди българи остават без работа до края на 2020-а

0

- Advertisement -

Повече от половината от новите безработни са на минимално обезщетение, призна Пламен Димитров

Новорегистрираните безработни в страната до понеделник са около 8900 души. Вървим към екстремални условия и очакваме общият брой на безработните към края на годината да достигне 330 000 души.

Другото, което нас ни притеснява, е, че повече от половината безработни, които имат право на обезщетение, са на минимално такова. Това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на КНСБ Пламен Димитров.

„Фонд „Безработица“ беше капитализиран с един милиард евро заради мярката 60:40, но там като че ли интересът засега още не е толкова голям и смятам, че ресурсът няма да бъде изчерпан толкова бързо и нека част от тези пари – около 70 млн., да бъдат използвани за увеличение на минималното обезщетение“, предложи Димитров.

„По отношение на тези в сивата икономика предлагаме да получат не пари, но ваучери за храна, тъй като това са хора, които нямат право на обезщетение. А пък за родителите на деца до 14-годишна възраст да има целеви платен отпуск, но затова трябва да се говори и с работодателите“, коментира още идеите си президентът на КНСБ.

„Мерките на държавата са много добри, но не стигат – трябва да се разширят и някои от тях да се коригират, а други трябва да се насочат към бизнеса“, допълни в заключение Пламен Димитров.

Прегледана: 583

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече