Роми не се отказват да празнуват, въпреки мерките

0

- Advertisement -

Въпреки извънредните мерки в държавата ромите не могат да не отбележат днес своя празник, видя vest.bg. Още от началото на седмицата ромите нападнаха търговските вериги, за да пазаруват месо, зеленчуци и алкохол.

В голяма част от кварталите има полицейско присъствие, но ромите са категорични, че ще се събират по домовете и ще отбележат празника. Извънредните мерки са им дошли в повече и имат нежда да разпуснат малко.

Традиция в този ден е ромите да ходят от рано на гримьор и фризьор из махалите, а после да се пременят с най-новите си и пищни тоалети.

В този ден се продават и много от ромските булки, за които идват търговци от цялата страна. Този обичай не може да не се състои, тъй като това е препитание за много ромски фамилии.

Оказва се, че в повечето ромски махали забраните не се спазват. Хората не се притесняват от засиленото полицейско присъствие и продължават да се събират на големи групи, без да използват маски и ръкавици. Много от ромите, завърнали се от чужбина, не спазват също задължителната карантина от 14 дни. Въпреки, че са добре информирани за заразата, те отказват да се приберат по домовете си.

На 8 април ромите по цял свят отдават почит към своите жертви през Втората световна война. Обявен е като ден на ромите през 1990 г., по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация „Романо юнион“, в чест на първата значима международна среща на представители на ромския етнос – Първият Ромски конгрес, проведен на 8 април 1971 г. в Лондон.

Прегледана: 487

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече