Депутатите мълчат като партизани на разпит за замразяване на заплатите

0

- Advertisement -

Не е шега: поредното увеличение зарадва народните избраници навръх 1 април

Макар че се надпреварват да правят дарения, включително и с отпусканите им от държавата субсидии, засега основните партии мълчат като партизани на разпит за замразяването на заплатите на своите депутати, констатира „Сега”.

Възнагражденията им растат на всеки три месеца и поредното увеличение дойде на 1 април, в разгара на кризата, причинена от COVID-19, която вкара в тежко положение публичните финанси и частния бизнес, и доведе до рязък скок на безработицата в страната.

От ГЕРБ обявиха, че няма да коментират пред „Сега” въпроса за евентуално замразяване на депутатските заплати. Междувременно партията поднови пиар кампанията си с обещание, че депутатите й ще даряват по 1/3 от месечните си възнаграждения за борба с коронавируса в своите избирателни райони. Това обаче е партийно решение, за което обществеността няма как да знае дали реално ще се изпълнява или не.

По-благосклонна към идеята е опозицията. Депутати от БСП напомниха, че левицата на три пъти е предлагала да се фиксират заплатите на народните представители, но винаги се натъквали на съпротивата на управляващите и на останалите парламентарни сили. Засега обаче парламентарната им група не е засягала въпроса.

По правилата, които самият парламент е приел, депутатската заплата е 3 пъти по-голяма от брутното средно възнаграждение в държавния сектор за последния месец на предходното тримесечие. В случая се взима месец декември на 2019 г., когато чиновниците са получавали средно по 1416 лв. Така излиза, че родните депутати от април 2020 г. трябва да взимат по 4248 лв. основно месечно възнаграждение.

Това не е всичко – допълнителни пари се полагат на членовете на комисии (15 на сто), зам.-шефовете на комисии (25 на сто), председателите на комисии и на парламентарни групи (35 на сто). Шефът на Народното събрание получава с 55% отгоре от редовите парламентаристи, а заместниците му – с 45% повече. И, разбира се, има начисления за трудов и професионален стаж (по 1 на сто за всяка прослужена година), за научни степени и дори „при реализиране на приоритетни за страната задачи” – без да се пояснява в правилника какво означава това. Депутатите се ползват и с допълнителни привилегии по отношение на сътрудници, транспортни, квартирни и други разходи.

Прегледана: 598

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече