Първо във Vest.bg! СЗО срещу заповедта на здравния министър: Хората да не носят маски за лице, освен ако не са болни , или се грижат за някой, който е болен от COVID-19

0

- Advertisement -

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, според която всички българи, които са на открито или в затворени помещения трябва да носят маски за лице. Заповедта ще влезе в сила от събота, заради гратисни я период, в който хората ще могат да си купят маски.
В същото време служители на Световната здравна организация заявиха, че все още препоръчват на хората да не носят маски за лице, освен ако не са болни с COVID-19 или се грижат за някой, който е болен, съобщи CNN.


„Няма конкретни доказателства, които да подсказват, че носенето на маски от масовото население има някаква потенциална полза. Всъщност има някои доказателства, които предполагат обратното с неправилното носене на маска или правилното й поставяне“, казва д-р Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за спешни случаи на здравеопазването на СЗО, на медиен брифинг в Женева, Швейцария.


„Съществува и проблемът, че имаме огромен глобален недостиг. В момента хората, които са най-застрашени от този вирус, са здравни работници, които са изложени на вируса всяка секунда всеки ден.
Мисълта, че те нямат маски, е ужасяваща“, каза Райън за маските и други медицински консумативи.
Д-р Мария Ван Керхове, епидемиолог по инфекциозни заболявания към СЗО, също заяви, че е важно „да дадем приоритет на използването на маски за онези, които се нуждаят най-много от тях“, каквито са действащите на предната линия здравни работници.


„Не препоръчваме използването на маски, освен ако вие сами не сте болни и като мярка за предотвратяване на разпространението нататък от вас, ако сте болни“, каза Ван Керхове. „Маските, които препоръчваме, са за хора, които са вкъщи и които са болни, както и за тези хора, които се грижат за тези хора, които са вкъщи и са болни“, добави тя.
Служители на Световната здравна организация предупредиха на брифинг за медиите миналата седмица, че в световен мащаб има „значителен недостиг“ на медицински консумативи, включително лични предпазни средства или ЛПС, за лекарите.
„Трябва да бъде ясно. Светът е изправен пред значителен недостиг на ЛПС за нашите работници на предните линии – включително маски и ръкавици, предпазни костюми и щитове за лице – и защитата на нашите здравни работници трябва да бъде основен приоритет при използването на този ЛПС“, каза Ван Керхове миналата седмица.

Прегледана: 703

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече