Хайде, бе! Митничари черпят с конфискувани стоки в кризата

0

- Advertisement -

Законът за извънредните мерки излезе в „Държавен вестник”

Правителството може да изкара армията по улиците, всеки, който не спазва противоепидимичните мерки, може да бъде глобен 5000 лв., а здравните служби могат да искат от МВР принудително довеждане на хора за лечение и изолация.

Това става възможно, след като Законът за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., бе обнародван в извънреден брой на „Държавен вестник“.

Повечето текстове влизат в сила още от 13 март, а останалите – от 24 март. С тях се узаконяват мерките на здравния министър, променят се правила при обществените поръчки, регламентира се дистанционното образование за учениците в дневна, вечерна, задочна, индивидуална и комбинирана форма на обучение. С обратна сила се спират или удължават някои срокове, свързани с дела, данъци, осигуровки, счетоводство.

Военните вече ще могат да могат да участват в прилагането на противоепидемични мерки и ограничения на територията на страната, на отделен регион или на контролно-пропускателен пункт. Участието на армията при осъществяването на извънредното положение е една от най-спорните теми.

Военнослужещите ще имат право да извършват проверки за установяване самоличност на лице, да ограничават придвижването на лице до пристигане на органите на МВР, за което има данни, че е отказало или не изпълнява мерките от Закона за здравето, да спират превозни средства до пристигане на органите на МВР, да използват физическа сила и помощни средства, когато това е абсолютно необходимо.

Извънредният закон прави промени в Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване, в законите за лекарствените продукти в хуманната медицина, за държавния служител и други. Променят се и правила, свързани с усвояването на еврофондовете.

Със закона се спират всички обявени публични продани и въводи във владение от държавните и частните съдебни изпълнители.  За срока на извънредното положение се забранява налагането на запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица, освен за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови възнаграждения.

С 6 месеца се удължават сроковете на валидност на българските документи за самоличност, но само за употреба на територията на България. Тук влизат личните карти и шофьорските книжки.

Агенция „Митници“ ще може да предоставя безвъзмездно задържани стоки, които могат да послужат за защита на живота или здравето на хората, на лечебни заведения, Българския червен кръст, детски градини, училища, социални заведения, държавни и общински учреждения.

Заразени, които не изпълнява задължителна изолация и лечение, се наказват с глоба в размер на 5000 лв. Същото наказание се налага и на лица, които са влезли на територията на страната от други държави и откажат или не изпълняват задължителна изолация, съответно лечение. Пак с 5000 лв. глоба се наказва и всеки, който наруши каквито и да е противоепидимични мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването.

Изрично е предвидено и, че лицата, отказали да се явят доброволно или не изпълняват задължителната изолация и лечение, се довеждат принудително със съдействието на МВР по искане на органите на държавния здравен контрол, на ръководителя на лечебното заведение за болнична помощ или на лекаря, насочил лицето за хоспитализация.

Сред промените, за които изрично е посочено, че влизат от днес, са увеличението на наказията за продажбата на стоки на цена над определената по време на извънредно положение, както и повишението на глобата при предаване по „радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога“ на 5000 лв.

Пак от днес влизат в сила промени в правилата, свързани с платформата по закона за обществените поръчки, промените в данъчните закони, използването на трафичните данни за установяване на нарушения на карантината.

Прегледана: 513

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече