Кметът на Пещера бесен: Научавам от медиите, че в града има трима заразени от коронавирус

0

- Advertisement -

Недопустимо е здравните власти в областта  да мълчат  и да крият информация, е категоричен Йордан Младенов

Пещерският градоначалник Йордан Младенов избухна в гневен пост в официалния си профил във фейсбук заради едва ли не укритата информация за трима заразени жители от родопския град, научи vest.bg.

Гневът се натрупа след като преди дни стана ясно, че 71-годишна жена от Пещера е с положителна проба за коронавирус. Същата е била лекувано почти 10 дни от друго заболяване във Вътрешното отделение на местната болница, без никой да се усъмни ,че развива симптоми на Covid-19. През вчерашния ден кметът на Пещера научи от медиите, че има още двама заразени възрастни хора – мъж на 77 години и съпругата му на 72 години. Те са били също пациенти на пещерската болница и са били контактни с първата жертва на коронавируса в родопския град.

Ето и какво написа Младенов: „Повод да се обърна към вас със следващото изявление е излязлата новина в регионалните и национални медии  към 17.39 ч./вчера/, че в Пещера има два нови случая на потвърдени резултати за COVID 19.

Искам отговорно да заявя, че след официалното изявление за обстановката в града дадено в ранните часове на днешния ден от д-р Стоил Апостолов- управител на МБАЛ „Проф. Д. Ранев“, до излизане в медиите не съм получавал информация за новорегистрирани случаи на заболели от Пещера. Оказва се, че Кметът на Общината научава тази новина от медиите, а не от ресорните органи в лицето на РЗИ- Пазарджик. Искам да попитам Кой е информирал медиите и защо това е направено преди данните да бъдат сведени първо до председателя на Оперативния щаб в мое лице !?

Имам въпроси към Областния кризисен щаб и РЗИ- Пазарджик, които ще обсъдим на заседание на Общинския кризисен щаб утре в 08.30 часа, след което ще бъдат официално изпратени до посочените институции.

1. Кога са взети и изпратени ли са пробите до Референтната лаборатория за трите потвърдени случая ?

2. Стигна ли се до отговор на въпроса : Ясно ли е кой е пациент „О“ от когото е разпространена заразата ? Има ли издадени предписания от РЗИ- Пазарджик за поставяне под карантина на близките на потвърдените случаи, тъй като към момента в Община Пещера не е постъпила информация за поставени под карантина близки на потвърдените случаи ?

3. Установени ли са всички близки контактни на потвърдените случаи на COVID 19 ?

4. Взети ли са и кога проби от всички медицински лица, които са били в близък контакт с пациентите с потвърдени положителни проби ?

Уважаеми съграждани,

Искам да ви съобщя най- отговорно, че аз и целият ми екип, както и колегите от Общински кризисен щаб ще търсим отговори на поставените сега въпроси. Отговорите ще научите и вие. Защото в създалата се обстановка желаем истината за нещата около коварния вирус да бъдат сведени с цялата си точност до знанието на цялата общност. Единствено при пълна прозрачност на ситуацията можем да работим пълноценно и адекватно за да се справим с предизвикателството пред което сме изправени“.

Жителите на Пещера са в паника, тъй като санитарните мерки в местната болница явно не са на ниво. Опасенията на хората са, че може би още заразени хора бродят по улиците на града и са контактни с другите.

Прегледана: 408

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече