190 вече са заразени с коронавирус

0

- Advertisement -

Тестове за 300 бона са дарение от депутата Делян Пеевски, съобщи ген. Мутафчийски

190 са заразени с коронавирус у нас. Новите случаи са от София и един от Плевен. Това съобщи проф. Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб.

„Лекарят диагностициран с Сovid 19 от Велико Търново е с двустранна бронхопневмония и е  в болница“, уточни ген.Мутафчийски.“ Той е от тази група млади хора, които са с тежка клинична картина, те са общо 8 човека“, допълни шефът на Оперативния щаб.

„Състоянието на повечето от заболелите се подобрява. В „Пирогов“ остава критично състоянието на двамата пациенти. Приетият вчера от друга болница е интубиран, а за другия критичен се правят опити да бъде екстубиран“, каза шефът на ВМА. Той подчерта, че ако човек има задух и сериозна симптоматика, трябва да уведоми личния си лекар и да бъде прегледан.

Ако в лечебно заведение има установени пациенти с коронавирус, това не означава, че ще спре да работи. След дезинфекция болницата отново функционира. „Необходими са 24 часа, за да е сигурно, че няма да има заразявания в следствие на вътреболнична инфекция“, разясни главният държавен санитарен инспектор доц.Ангел Кунчев.

Проф. Мутафчийски уточни, че има достатъчно болнични легла в резерв. Ще бъдат направени учения в градовете, тъй като всеки голям областен град разполага със зали, които за часове могат да бъдат превърнати в полеви болници.

„В събота пристигна първата част от едно голямо дарение със защитни облекла, а вчера пристигна втората част от дарението –  тестове и всички консумативи свързани с тях. Това е дарение от г-н Делян Пеевски, който е народен представител  и стойността на дареното е близо 300 000 лева“ заяви проф. Мутафчийски. Това е второто дарение на депутата, след като миналата седмица той предостави безплатно близо 500 000 лева за оборудване на спешната болница „Пирогов“. 

„Не сме против масовото тестване, ако има възможност“, каза още Мутафчийски. В Израел в момента се разработвали бързи тестове, тъй като сегашните не дават верни резултати. Шефът на ВМА подчерта, че и сега хората са свободни да се тестват. Той призова, ако някой види работещо заведение или кафе, да подаде сигнал.

Общо заболелите в света са 340 000.

„България се справя добре. Можем да прогнозираме, че епидемията ще премине бързо. Както виждате, ние взехме много адекватна мярка в Банско и тя е изключително ефективна“, категоричен е шефът на Оперативния щаб.

Прегледана: 558

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече