Новината! Румен Радев налага вето върху извънредния закон!

0

- Advertisement -

Моето решение е да наложа вето върху част от извънредния закон, приет от парламента късно в петък, обяви президентът Румен Радев преди минути.

Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдие към безконтролно упражняване на властта, обясни държавният глава. Липсата на кадри и дефицити в организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза, смята той.

Радев даде да се разбере, че връща текста, въвеждащ глоби и затвор за разпространяването на невярна информация, свързана със заразата. Законът атакува последните остатъци от свободата на словото, няма дефиниция за невярна информация, но затова пък българите ги грозят тежки глоби и затвор, каза той. И обясни, че така експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да си налагат автоцензура. И то в момент, когато била нужна алтернативна позиция. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие, предупреди държавният глава. Според него законът позволявал това положение да остане и след приключване на извънредното положение.

В момента в света и в България текат паралелно две кризи. Първата е здравната, породена от коронавируса. Втората е икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса. Икономическата криза засега се пренебрегва и остава на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване, каза Радев. И допълни, че те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа, давайки пример, че всички засегнати страни приемат социални пакети в подкрепа на най-бедните, за изпадналите в безработица, за малките и средните предприемачи, като се отделяли милиарди.

Трябва да отчитаме, че възможностите на нашия бюджет са по-скромни в сравнение с европейските, но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни, предупреди Радев и поиска правителството да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите.

Спекулата с най-необходимото – дезинфектанти и предпазни средства, руши доверието в обществото. Срещу спекулата трябва да има безпощадни мерки, но така предложеният модел на практика прави невъзможен вноса на лекарства и продукти, каза той.

Споделям убеждението, че в момент на тежки изпитания са длъжни да помагат на обществото. Но когато им се вменяват функции за употреба на сила, трябва да се търси максимален консенсус, за да се избегне риска от злоупотреба, каза още Радев и критикува, че е игнорирана ролята на върховния главнокомандващ.

Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава, каза Радев.

Надявам се депутатите да вземат под внимание мотивите ми, когато гласуват ветото, а правителството да побърза с още мерки в подкрепа на най-слабите и засегнатите, коментира още държавният глава. Ние имаме бъдеще и след извънредното положение и от нашия разум днес зависи какъв ще бъде утрешният ден на България.

Прегледана: 584

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече