Първи болен в Шумен, вече 142-ма заразени

0

- Advertisement -

Шумен и Добрич са сред областите с установени случаи на коронавирус през последното денонощие. Добрата новина е, че предстои днес да бъдат изписани тримата излекувани. Те обаче ще са в болничен за 30 дни и отново ще са под карантина за този период.

142-ма са заразените с COVID-19 у нас. Данните обобщиха от оперативния щаб тази сутрин. Новите случаи са 15. Първи случай на заразен и в Шумен.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: В Шумен има един пациент и докато в Добрич това са контактни пациенти в домашни условия, в Шумен това е пациент, който е постъпил за лечение в Инфекциозното отделение с грипоподобна симптоматика, с кашлица и задух. Неговият епидемичен път е Банско.

Критично остава състоянието на интубирания пациент в „Пирогов“. Двама пациенти във ВМА също са в тежко състояние.

Имаме двама пациенти със заплашваща дихателна недостатъчност, но все още не са интубирани.

Излекуваните от коронавируса са преминали през лечение, на което подлежат всички с усложнена вирусна пневмония, обясни началникът на Националния оперативен щаб

По думите му няма нито един медикамент, който да е използван от 8, 10 или 12 вече лекарства, които се спрягат, че вършат много голяма работа, но за нито един от тях няма сериозни клинични изпитвания и няма медицински доказателства.

4500 от общо 5000 теста за наличие на коронавирус са дарени от физически лица. Следващата седмица се очакват още 10 000.

Изпитваме известни затруднения с реактивите, които са за автоматична екстракция в Националната лаборатория, но нещата засега се решават бързо, подчерта шефът на ВМА..

По време на брифинга ген. Мутафчийски представи и защитни шлемове, произведени от български фирми. Те ще бъдат разпределени приоритетно в болниците, където са приети пациенти с коронавирус.

И още една добра новина – тя идва от Александровска болница. Сумата, необходима за закупуване на дихателни апарати, вече е събрана, съобщиха от здравното заведение.

Прегледана: 451

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече