Парковете и градините – забранени! Първи излекуван, 17 нови болни (ОБЗОР НА НАЙ-ВАЖНОТО)

0

- Advertisement -

Българите под 60 г. няма да пазаруват между 8,30 и 10,30, тогава магазините и аптеките ще обслужват най-възрастните

От 21 март със заповед на здравния министър се въвеждат нови крути мерки. Преустановяват се посещенията на паркове, градски градини и спортни площадки на открито.

Органите на МВР ще организират КПП-та на входовете на областните центрове и ще се пропускат само тези хора с неотложно пътуване по работа, здравословни причини или се завръщат на постоянен или настоящ адрес. Необходими за целта са служебни бележки от работодатели, лични лекари и документи за самоличност.

Забранява се на хората до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки от 08,30 часа до 10,30 часа всеки ден, защото това време е отделено за пазаруване на по-възрастните българи.

Началникът на ВМА и шеф на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски уточни, че тази мярка се налага, за да може възрастните хора да пазаруват в тези часови интервали, тъй като тогава те няма да се засичат с хората, които отиват на работа, а и като цяло веригите не били натоварени тогава.

Ако и тези мерки не дадат резултат, ще се наложи по-високо ниво с пълно затваряне вкъщи, като ще се наложи органите на реда да връщат по домовете онези, които нямат легитимна причина да са навън.

„Да не изпадаме в апокалиптични картини за бъдещето. Не е добре за обществото“, призова проф. Мутафчийски.

Междувременно стана ясно, че вече има първи оздравял пациент от COVID-19 в България. Това е спътничката на докторката от ВМА, която още се намира там и се лекува. Жената е дала 2 отрицателни проби за коронавируса и ще бъде изписана утре. Добрата новина дойде от началника на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Иначе 17 са новите заразени с инфекцията, като 4 от тях са от Добрич, установени във Варна.

Първата излекувана пациентка не е била подложена на лечение с хлорокинов сулфат, който доби особена популярност в последните дни и у нас, а двойната й пневмония е била третирана стандартно.

Намерени са обаче 35 000 дози от препарата в наличност у нас, които е трябвало да бъдат изнесени в чужбина. Със заповед на здравния министър вече е забранен експортът на такива препарати, съдържащи хининова основа.

Проф. Мутафчийски потвърди новината, че се готви превръщането на големи зали и в София, и в страната, в полеви болници. „Учението в „Арена Армеец“ е с положителен резултат“, констатира той.

Шефът на ВМА обяви, че всички мерки в момента са насочени към опазване на здравето именно на възрастните хора. Виждал обаче неразбиране от тяхна страна и дори получил писма от тях с призив: „Оставете ни да живеем“. „Моят отговор е: „Дайте ни шанс да съхраним живота им“, отсече проф. Мутафчийски.

Прегледана: 484

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече