Лавина: 112 вече са с коронавирус (ОБЗОР)

0

- Advertisement -

Установените случаи на коронавирусна инфекция у нас вече са 112. Това съобщи на редовния брифинг тази сутрин ръководителят на Националния щаб за Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски.

От снощи, когато беше съобщено за 107 установени случая на инфекцията у нас, са обработени 56 проби, от които са доказани новите случаи.

„Във Варна има четирима, в Смолян трима, в Перник, Габрово и Пловдив по двама, в Плевен четирима, в Ловеч един, в Благоевград двама, в  Бургас двама и един в Лом.

„В софийските болници  – във ВМА има 14 пациенти  с доказан коронавирус и 21 силно суспектни, в „Александровска“ болница са двама, в „Пирогов“ са четирима  – там се доказа този пациент, който е преведен от „Токуда“ в тежко състояние, интубиран, другите трима са в по-леко състояние. В „Софиямед“ е един пациент с коронавирус“, уточни проф. Мутафчийски.

От Щаба успокоиха, че у нас в момента  има 10 000 теста за коронавирус и че се надяват скоро да има  първи излекуван от заразата  пациент в България. Надеждите са това да е лекарката, настанена във ВМА. Окончателна яснота по този въпрос ще има утре.

Ще се използва ли у нас медикаментът хлорохин, за който беше съобщено, че има данни за резултати при лечението на Covid-19

Задействана е процедурата, за да бъде внесен медикаментът, който не е регистриран у нас. Проведени ни са и разговори с български производители за възможностите да бъде произвеждан у нас, обясни проф. Мутафчийски:

„Медикаментът, за който става въпрос, не е разрешен продукт за България. Има специален режим, по който се внася и вече сме влезли във връзка с дистрибутори, които могат (да го внесат) и сме го активирали. Това трябва да се активира от определена болница  – в случая ВМА, от онзи ден е задействана процедурата за доставка на посочения медикамент….

Разговаряхме също и с производители в България дали е възможно да бъде направено такова производство. В момента се изяснява дали е възможна доставката на суровини – но, както и с маските и със защитните облекла, повечето от суровините са от Китай“.

Проф. Мутафчийски обясни, че към момента не може да се твърди, че хлорохинът, който се използва при лечение на малария, има доказан ефект при Covid-19:

„Това е лекарство, което се споменава в група от още осем или девет лекарства, които са с предполагаем положителен ефект, но влизат в препоръчителните лекарства от Световната здравна организация, така че е задействана процедурата“.

По-късно днес министърът на здравеопазването издаде заповед, с която се забранява до второ нареждане износът на лекарства на хининова основа.

Във връзка с предложението на столичната колегия на Българския лекарски съюз, че в София е добре да бъдат въведени още по-строги мерки за карантината, ръководителят на Щаба каза, че приема това становище като подкрепа за взетите ограничителни мерки. Щабът преценява, че към момента мерките са достатъчни в София, но се разглеждат възможностите и има готовност и за по-твърди мерки.

Проф. Мутафчийски допълни: „Получих писма и от възрастни хора, че им съсипваме живота, ако мога така да кажа – напр. те са свикнали да ходят на Витоша и така нататък и имам чувството, че не могат да разберат още някои от тях какъв е проблемът.

Затова отново апелирам към възрастните хора наистина да стоят по домовете, защото те са групата, която е най-застрашена. Просто да ни дадат шанс да дадат добри резултати тези мерки“.

По данни, актуални към 6 часа тази сутрин 245 000 са случаите на Covid-19 в световен мащаб, информираха от Щаба.

„На Балканския полуостров – в Гърция случаите наближават 500, в Северна Македония са 50, в Сърбия 103, в Хърватия 110, в Турция 359  – те обявиха вчера 168 нови случая.

В Китай 39 са само новите случаи, но в Италия вече са 41 000.

Великобритания е с 3000 случая, Германия с 13 000, Испания 18 000, Швейцария c 4000, Франция 10 000“.

Прегледана: 472

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече