Става сериозно: 105 са заразени с вируса

0

- Advertisement -

Ситуацията у нас става все по-сериозна – 105 българи вече са заразените от коронавируса у нас. Две положителни проби има от Пловдив, 2 от Смолян и 7 от София.

Единият от случаите в столицата е на заболял, прибрал се от Банско. 

Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг във връзка с разпространението на заразата.

Един е тежкият случай. Днес е установено дете на 8 години, няма никакви оплаквания, но е контактно на баща си, който е дал положителна проба. Но всъщност нямаме болно дете, затова не можем да следим подобряване на състоянието.

С отцепването на цели населени места моделът на мерките се променя, не се предвижда обаче ново отцепване, посочи още специалистът.

В „Софиямед“ има и второ огнище, няма да бъде отворена, докато не се изчисти всичко.

Вижда се, че нашите съграждани наистина спазват добра дисциплина, затова изпъкват клошарите, каза ген. Мутафчийски в отговор на въпрос от репортер.

Има десетки случаи, при които се взимат проби от контактни лица, излизат отрицателни, след 2-3 дни обаче се проявяват симптоми и тогава пробите излизат положителни.

Затова няма никакъв смисъл от изследването на контактните лица.
Най-доброто е те просто да се изолират и да се изчака. 

Пробите на избягалия пациент от „Пирогов“ все още не са излезли, каза още председателят на Националния щаб.

В Инфекциозна клиника е настанено дете с висока температура, прибрало се от Германия. То обаче не е с коронавирус, посочи ген. Мутафчийски.

Единият пациент в Пловдив е в Инфекциозна клиника, за приходящия случай няма данни да да е настанен в лечебно заведение, каза още той.

Трите случая в Смолян – от вчера и от днес, са под домашна карантина.

Прегледана: 550

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече