Дете от Англия е 52-ят пациент с коронавирус

0

- Advertisement -

Дете от Англия е 52-ят случай на коронавирус у нас. Чичото на детето, който също е в България – английски гражданин, е бил контактен, преди да дойде със сестра си, която е била болна от коронавирус. Мъжът е пътувал на почивка в България – в Банско на ски, съобщи на редовния сутрешен брифинг във ВМА началникът ѝ ген. Венцислав Мутафчийски.

„Още един пример за върховна безотговорност. Точно това е големият проблем на нашите туристически фирми и нашите хотели, че в стремежа си да запазят бизнеса си приемат хора, които са абсолютно безотговорни“, коментира Мутафчийски. Той обаче отбеляза, че се забелязва отчетлива тенденция към съобразяване с препоръките, поради което изказа благодарност на всички граждани, които разбраха сериозността на положението.

По думите на Мутафбийски „ски курортите се оформят като една много интересна дестинация за разпространение на коронавируса“. „Според нашите експерти това е свързано с преохлаждането на носоглътката. Тогава тя става много по-податлива за възприемане на вируси. Затова ски курортите се явяват като инкубатор за разпространението на коронавирус“, обясни професорът.

В неделя новите случаи бяха 10, като особено фрапантен бе 47-годишният варненец, пътувал до Бергамо и Барселона, след което се прибира в София със самолет и оттам взема влак за Варна. Заради това поведение БДЖ постави под карантина вагони и персонал на влака.

От болните има два по-тежки случая, с най-голямо внимание се следи 80-годишна пациентка с инсулт в „Пирогов“. Там тази нощ е приета и една от регистрираните, която е била досега на домашно лечение. Тя е гражданка на Северна Македония, нищо не е налагало да бъде приета, но е изпаднала в паника.

Български гражданин е заразен с коронавирус и в Сингапур, съобщи външното ни министерство. Той е мъж на 53 години с постоянно местожителство в Сингапур. Мъжът е пребивавал във Франция между 10 и 12 март. При завръщането си в Сингапур е тестван и вчера, 15 март местните медицинските органи са потвърдили заразата с COVID-19. Той се чувства добре и се намира в изолатора на Националния център за инфекциозни болести в Сингапур. България няма дипломатическо представителство в Сингапур, но от посолството ни в Джакарта следят ситуацията с българския гражданин в Сингапур и са в контакт с местните власти.

Има няколко категории, които са под карантина, болнично или домашно лечение, разясни Мутафчийски. Всички, които отговарят на епидемиологичния профил за застрашени лица – пътуващи до рискови страни, прибрали са се в България, са въдворени в задължителна карантина от 14 дни. При тях няма доказана инфекция, но ако развият болестни симптоми, те могат чрез обаждане до личния лекар да се насочат да се тестуват.

Следваща категория граждани са установените с инфекция, с леки клинични оплаквания, които не се нуждаят от болнично лечение. Те се намират в домашна изолация – при тях ситуацията с 14 дни не е вярна. Според изследванията на китайски лекари средният период, в който се изчиства вирусът, е около 20 дни, но има описан случай на 37-ия ден да се изчисти. Тези пациенти трябва да са в изолация минимум 21 дни и след това трябва да се докаже с проба, че са изчистени.

Третата категория са пациенти със среднотежка към тежка картина, които са в болнично лечение. Към момента можем да си позволим лукса да поемем в болница среднотежките случаи, но тенденцията в света в болница е да се приемат само тежките случаи, коментира шефът на щаба.

Снимката е илюстративна

Прегледана: 831

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече