Експресно: Ген. Мутафчийски гласен за здравен министър

1

- Advertisement -

Премиерът Бойко Борисов обмислял да назначи шефа на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски за здравен министър.

Генералът, който оглавява Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, спечелил доверието на министър-председателя с адекватното си и обрано поведение в кризисната ситуация.

Главоломно нарастващата популярност на ген. Мутафчийски, който през последните две седмици не слиза от телевизионния екран, била отлична възможност за премиера да тушира поне за известно време безбройните проблеми в здравеопазването. Особено сега, когато градусите след драмата със сестрите и върлуващата зараза се нажежиха до червено.

Въпреки огромните надежди, които Борисов възложи на Кирил Ананиев, за всички е очевидно, че настоящият здравен министър не се справя и не може да овладее процесите в здравната ни система – напрежението сред медицинските сестри ескалира заради ниските заплати, все повече лекари напускат работа, подават се масови оставки на цели медицински екипи и т.н.

Проф. Венцислав Мутафчийски обаче бил идеален за този пост, защото умеел да вдъхва доверие и имал авторитет в медицинските среди. Нещо повече –

в ГЕРБ вече се замисляли дали да не го издигнат и за кандидат-президент. Повечето от лицата в партията били компрометирани, а за тази битка имали нужда от силна фигура. Фактът, че Мутафчийски също е генерал, какъвто е и настоящият президент, още повече накланял везните в тази посока.

Това, разбира се, би могло случи, ако настоящият премиер Бойко Борисов се откаже от битката за „Дондуков“ 2. Все повече политици с дълъг стаж в парламента обаче коментират, че министър-председателят няма апетити към този пост, защото реалната власт е съсредоточена в Министерски съвет. Поне докато сме парламентарна република.

Прегледана: 812
1 Коментар
  1. Де Сика казва

    За да стане министър, трябва д абъде уволнен от Армията.
    И това би биуло голяма глупост, защото е по-ценен като началник на ВМА, отколкото като министър, който е зависим от прищевките на Министър-председателя

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече