Извънредно! 23-ма вече са с коронавирус

0

- Advertisement -

23-ма човека вече са с COVID-19, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Последните изследвани днес в Националната референтна лаборатория проби на контактни лица на починалата в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ жена доказват новия коронавирус при 7 лица.

По-рано днес от Националния оперативен щаб беше съобщено, че COVID-19 е доказан при други 9 лица. В София, в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия днес са изследвани общо 106 проби, 16 от които са положителни.

Общо положителните резултати за коронавирус в страната към този момент са 23, като един от тях е на починалата в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ 66-годишна жена, съобщават от министерството. От ведомството информират, че в момента здравните власти съвместно с органите на Министерството на вътрешните работи извършват активно издирване и карантиниране на контактни лица=

Новозаболелите са с най-различна история и в различни възрастови групи. „9 положителни проби от 99 изследвани лица. Те са взети и от амбулаторни пациенти. Едната е лежаща болна – тя е от компанията на предишната положителна – заедно са били на тези конгреси, за които ви казах“, каза по-рано днес ген. Мутафчийски. „Четирима от карантинираните лица в Белодробната клиника са с положителен резултат. Тези пациенти са без клинични оплаквания. Част от болните са били заедно в чужбина“, каза още той. 

Петима в Габрово са нарушили карантината

39 болнични листа са издадени за карантина заради коронавирус, съобщи днес пред Би Ти Ви управителят на НОИ Ивайло Иванов. Петима души от Габрово, които са се върнали от Италия и са били в 14-дневна карантина, не са открити на адресите си и се издирват от МВР. Ако се потвърди, че са нарушили карантината, няма да получат обезщетения, предупреди Иванов. Здравните власти установяват кой подлежи на карантина, а органите на реда правят проверки дали лицето е на посочения адрес, посочи той. След като коронавирусът стигна Европа, нашите власти умуваха два дни как да се оформи нормативно 14-дневната карантина за хора, пътували до рискови страни. В крайна сметка бе решено, че тя ще се оправдава с болничен лист и за нея би следвало да се полага обезщетение от НОИ.

Днес стана ясно още, че жена под карантина в пловдивската университетска болница „Свети Георги“ е напуснала самоволно лечебното заведение вчера, след което е издирена от Регионалната здравна инспекция и върната обратно.

Жената е рискова, тъй като е била контактна с починалата пациентка с Covid-19 в „Пирогов“ и нейния съпруг, който още се бори за живота си. Тримата са участвали в общо тържество преди двамата заразени съпрузи да дойдат при сина си в София. Преди ден стана ясно, че синът, който работи на жп гара Илиянци, е с отрицателна проба за коронавирус. Като контактна с двамата заразени, 55-годишната жена е била настанена в инфекциозната клиника на пловдивската болница „Свети Георги“. Вчера обаче жената е подписала документи, че желае да напусне, тъй като е получила панически пристъпи, обясниха от болницата. От лечебното заведение обаче са уведомили РЗИ, които са издирили жената и са я върнали обратно.

Прегледана: 547

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече