Чакаме 113 проби, има ли още заразени с вируса-убиец? (ВИДЕО)

0

- Advertisement -

Засега няма открити нови случаи на болни от коронавирус у нас в понеделник. Изследваните във ВМА 27 проби са отрицателни, но се очакват резултатите от 131 проби – 84 от Плевен и 47 от Габрово.

Те се очаква да станат готови в рамките на утрешния ден, съобщи началникът на оперативния щаб срещу разпространението на болестта ген. Венцислав Мутафчийски. Състоянието на четиримата болни в Габрово и Плевен е стабилно и се подобрява.

Мутафчийски съобщи, че за последните три седмици от Италия са се прибрали 15 000 души по въздух и още толкова по сухоземните граници или общо около 30 000 души, като всички те би трябвало да спазват предписаната от властите домашна карантина и при поява на симптоми да се обръщат по телефона към личните лекари и те от своя страна да ги насочват към болници при необходимост. Ако това се е случило, на тях са им взети проби, които са изследвани и оповестени. „Ние не разглеждаме отрицателните проби случай по случай“, каза Мутафчийски в отговор на отделни запитвания какво показват пробите на подозрителни случаи от различни градове на страната.

Ще се правят и бързи тестове, но само лаборатоните са официални

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че занапред ще бъдат използвани и бързи тестове за диагностика, но позитивните проби ще се оповестяват само при доказване в референтните лаборатории. 

„Удовлетворително е, че колегите посрещнаха спокойно първите пациенти, изолираха ги, бързо намериха контактите и бяха взети проби от 250-300 души. Надяваме се занапред да разчитаме на бързите скринингови тестове. Имаше критики защо досега те не са ползвани. Първо, защото те скоро се появиха и второ никоя страна не обявява на база бързи тестове, тъй като те не са достатъчно надеждни“, заяви Кунчев. Като проблем той отчете презастраховането на някои болнични ръководства, които в желанието си да са максимално стриктни са спрели приема на пациенти и посочи, че лечебният процес не трябва да спира. В същото време той призова хората да не търсят лекарска помощ за състояния, които търпят отлагане и да натоварват личните лекари и системата като цяло.

Тестват живеещите в старчески дом в Габрово

По-рано беше съобщено, че ще се прецизират групите контактни със заразените пациенти, които ще се изследват за коронавирус, защото методиката, която се използва за изледвания в целия свят, изисква все пак човек да има минимални симптоми, за да бъде пробата положителна.

Първо ще бъдат изследвани хората в най-близък контакт с болните. Ще бъдат изследвани хора в старчески дом в Габрово, където живее пациентка на болницата в града. Жената е лежала в болницата и след като е оздравяла е била изписана и се е върнала в старческия дом. Тъй като е възможно тя да е била контактна с болен от коронавирус, а възрастните хора са уязвима група, живеещите в старческия дом ще бъдат тествани.

Няма нови доказани случаи на COVID-19 в България. Продължава работата по новите проби. Във ВМА и в лабораторията в Стара Загора са обработени по 27 проби, които са дали отрицателен резултат. Очакват се резултатите на контактните на заразените четирима пациенти лица в Габрово и Плевен. В международен план – 111 хиляди случаи са регистрирани в света, а 62 хиляди са оздравелите. В Гърция няма нови случаи – 73 са те към този час. В Румъния случаите са 15, по-сериозен е ръстът в Иран, в Германия и Франция случаите са вече над 1200, в Италия случаите са около 7000.Това стана ясно от думите на генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в 17.00 часа.Днешният ден беше много интензивен както за правителството, така и за щаба. Проведе се видеоконферентна връзка с премиерите на Израел, Австрия, Румъния, Хърватска, Унгария, Кипър и Италия. Обменени бяха мнения на различните държави и ръководители за това какви са мерките, които се предприемат във връзка с COVID-19 и препоръките на различните държави. Основното мото на тази връзка, по предложение на българския министър-председател, беше „Солидарност“ – солидарност във вземането на мерките, в обмен на информацията и в справянето с такива трудни задачи. В глобален план има дефицит на защитните средства и тестовете за идентифициране на болните. Един от основните проблеми е съкращаване на времето за идентифициране на случаи. Всички отчетоха, че лабораторните резултати – самата технология, е бавна и има два начина за решаването на този проблем – с повече лаборатории. Но това изисква не само апаратура и подготвени специалисти. Другитя начин е със създаване на по-бързи тестове, които да дават по-бърза информация дали един пациент е заразен, коментира още генерал-майор Мутафчийски.Междувременно, от МВнР повишиха индексът на риска за пътуване в Италия на Ниво 3, което означава повишено ниво на риск и препоръкада не се пътува до определени райони, освен при необходимост.Националният оперативен щаб винаги е съобщавал за известни рискови дестинации и е отправял вербални послания към гражданите да избягват пътувания и като контрапункт – за първи път имаме през последното денонощие повече от 10 000 души, напуснали страната през летището. Когато повече беше паника, отколкото реална ситуация, имаше 8000 души. Необяснимо е за нас как така се увеличи този поток, след като установихме и коронавирус. Молим хората да се съобразяват и да проявят отговорност към себе си и своите семейства и да избягват ненужни пътувания в рискови дестинации. Отправили сме и препоръка до министерствата и други учреждения да се избягват командировки, които могат да бъдат спестени, заяви още професор Мутафчийски.

Публикувахте от Военномедицинска академия – ВМА в Понеделник, 9 март 2020 г.

Мутафчийски съобщи, че се прави денонощна дезинфекция на отделенията в болницата. Болничният персонал като цяло използва облекло с по-ниска степен на защита, а тези, които работят непосредсвено с болните от коронавирус в Габрово и Плевен са с облекла с висока степен на защита.

Младите е добре да ограничат контактите си с възрастни близки

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджив каза, че вирусът се адаптира към човека, става по-ниско болестотворен, но по-лесно се предава.

Той призова младите хора да ограничат контактите си с възрастните си роднини, защото младите могат да карат заболяването леко или без симптоми, но да го предадат на свои възрастни близки, които са по-рискова група.

Кантарджиев също припомни, че диагноза може да се постави само на човек с клинични прояви на болестта. „Здрав човек е много малко вероятно да докажеш, че е болен. Не можем да хабим ресурс да изследваме масово здрави хора“, заяви той.

Прегледана: 497

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече