Странно! Петролът се срина, горивата пак скъпи

0

- Advertisement -

Въпреки че цената на петрола на международните пазари върви стремглаво надолу от началото на годината, горивата на българския пазар задържат скъпи цени.

Това показват данните от специализирания сайт fuelo.net, който дава информация за цените по бензиностанциите у нас.

Цените на петрола отбелязаха най-големия си спад от 1991 г. насам в понеделник, след като Саудитска Арабия започна ценова война с Русия, съобщи Ройтерс. Поевтиняването е с над 30%.

Засега в България обаче не се наблюдава спад на цената на горивата, които от началото на годината са поевтинели средно с 1 стотинка за литър. Очакванията на представители на петролния бранш у нас са до края на седмицата цените да паднат с около 10 ст./л. Редовното обяснение на петролните компании за забавената корекция на цените на горивата при спад на цената на петрола е наличието на запаси.

Средно понижение от 1 ст./л в понеделник

В понеделник средната цена на най-масовия бензин у нас А95 намаля с една стотинка до 2.21 лв./л, докато дизелът и газта запазиха цената си съответно 2.26 лв./л и 97 ст./л.

Разликата в цените по българските бензиностанциите достига 56 ст./л в началото на седмицата. Най-евтино днес най-масовия бензин А95 се е продавал на бензиностанция „Никсметал груп“ в Ботевград – 1.82 лв./л, а най-скъпо на бензиностанция на „Лукойл“ – във Варна преди Аспаруховия мост – 2.38 лв./л, показват данните на fuelo.net.

Според специализирания сайт, големите вериги бензиностанции „Лукойл“, „Петрол“, „Шел“ и „Еко“ държат най-високите цени на горивата. Средно бензин А95 при тях се продава на цена от 2.27 лв./л, дизел – 2.33 лв/л и газ – 0.99 лв./л.

Най-евтиното гориво е на бензиностанциите на лидера на „Воля“ Веселин Марешки, където средната цена на литър бензин А95 и на дизела е 1.93 лв.

В Европа цените са по-високи спрямо България

Цената на горивата у нас са по-ниски в сравнение с редица европейски страни, показват още данните на fuelo.net.

Преди нас са Полша и Румъния, където литър бензин А95 струва съответно 2.11 лв. и 2.07 лв., а данните са от 8 март 2020 г.

Най-скъпо се е продавал бензин А95 в Холандия – 3.40 лв./л. Над 3 лв. за литър е била цената на най-масовия бензин още в Дания, Норвегия, Гърция, Португалия, Исландия, Израел и Италия.

В страните производителки на петрол най-евтино бензин А95 се продава в Либия (25 ст./л), Кувейт (36 ст./л), Саудитска Арабия (41 ст./л).

Прегледана: 577

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече