Вирусът е тук! Двама болни в Габрово и Плевен!

0

- Advertisement -

Мистерия – пациентите не са напускали България, как са се заразили?

Двама души у нас са инфектирани с новия коронавирус, обяви на извънреден брифинг в полунощ шефът на Националния щаб за борба с епидемията проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА.

Той уточни, че тестовете продължават на двамата пациенти. Установяват се вече и контактните лица. „Нещата вървят паралелно – по линия на РЗИ, МВР, което трябва да установи местоживеенето на лицата и да се вземат проби на всички контакти“, каза още началникът на ВМА.

Мъжът от Плевен е на 27 години, а жената от Габрово на 75 години, стана ясно още в извънредния брифинг. „Няма имена, няма адреси. Има закон за защита на личните данни“, каза още шефът на ВМА и отказа да даде подробности за социалния статус на заразените с COVID-19.

Междувременно обаче се завърза мистерия около драмата с първите два разкрити случая на коронавирус у нас .

Странното е, че пациентите не са имали контакт с хора, носители на вируса, нито са напускали страната, затова и медиците са в шах как са се заразили.

Всеки един от тях се е срещал с 18-20-23 души през последните дни, заедно с медицинските лица. Семейството на мъжа е тричленно, жената е общувала само с една друга жена, която й е помагала в домакинството. Двете отделения в Плевен и Габрово, където са настанени двамата, са поставени под карантина.

Резултатите на болничния персонал ще излязат в края на днешния ден.

Служител на Плевенската болница пък каза за БНТ, че другият пациент с коронавирус – 27-годишен мъж, е с два положителни и един отрицателен тест. Той е изолиран, както и цялата инфекциозна клиника. За момента е в добро състояние. В 10 часа днес се чакат окончателните резултати и на двамата.

Прегледана: 509

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече