Нашенчета от Европа ще се състезават по четене

0

- Advertisement -

Четвъртото издание на конкурса по четене на български език за деца от I и II клас в чужбина „Аз Буки Веди“ се организира от БНУ „Св. Цар Борис I“ в Аахен, Германия. Желаещите да участват в него, трябва да се запишат до 30 март, а самият конкурс ще се проведе на 21 юни в училището домакин, пише Аз Буки.

Надпреварата по четене се организира в партньорство с Държавната агенция за българите в чужбина. Патрон на Конкурса е българското Генерално консулство във Франкфурт на Майн. Инициативата се осъществява с подкрепата на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Конкурсът по четене „Аз Буки Веди“ е предвиден за ученици от български произход. Те посещават официални европейски училища на територията на страните в Европа, но допълнително се обучават и по роден език. Четивните им умения се оценяват от компетентно жури.
До участие в междуучилищния конкурс „Аз Буки Веди“ в категорията „Първокласници“ се допускат деца на възраст не повече от 8 години, а в категория „Второкласници“ – до 9 години. Инициатор на Конкурса по четене е Българското неделно училище „Аз Буки Веди“ в Кьолн. Първата надпревара се провежда през учебната 2010/2011 г., а от 2017-а Конкурсът е междуучилищен и на него могат да се явяват по двама от най-добре четящите на български деца. 

Участниците в „Аз Буки Веди“ се избират след провеждане на вътрешни кръгове по четене  – първо на познати уроци от читанките, а после на непознати текстове. Междуучилищният конкурс протича на три етапа – първо всяко дете си избира да чете на случаен принцип измежду 20 познати урока. Във втория и третия кръг се четат непознати текстове. Накрая тричленно жури избира по един цар или царица на буквите от I и II клас. Те получават награди, а за всички участници има и книжки, осигурени от Държавната агенция за българите в чужбина.

Тази година членовете на журито са проф. д-р Благовест Златанов – преподавател във Факултета по славянски филологии към Университета в Хайделберг, Германия; Калинка Кюпер – председател на Германо-българското културно дружество „Иван Вазов“ в Есен, през 2010 г. е избрана за „Българка на годината“, автор е на учебник по български за чужденци и преподава майчиния си език в Германия; и д-р Камелия Спасова – поет и есеист с множество публикации. Преподава антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“ и български език за чужденци в Кьолнския университет.

В третото издание на Конкурса през 2019 г. се включиха 38 деца от български неделни училища в Германия, Италия, Унгария, Великобритания и Франция. Той се проведе в БНУ „Д-р Петър Берон“ в Манхайм. Тогава чрез жребий бе определено и училището домакин на надпреварата през 2021 г. и това е БНУ „Боян Мага“, Лондон.

Прегледана: 511

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече