ЛУКС: Цецка летяла на самолета на Васил Божков

0

- Advertisement -

Герберката от с. Драгана няколко пъти ползвала баровския Лиърджет на Черепа

Бившата шефка на Народното събрание Цецка Цачева няколко пъти е била ВИП клиент на избягалия в ОАЕ милиардер Васил Божков в луксозния му самолет.

Мултимилионерът често качвал Цецка на самолета

Детронираната държавничката от село Драгана е летяла с Лиърджета на Черепа, вместо с правителствените машини на Авиоотряд 28, за да стигне до различни точки на Европа по време на първия си мандат.

През 2010 г. гръмна скандал със службата на подчинение на транспортното министерство, след една от първите аварии в иначе скъпия фалкон.

Тогава тихомълком авиоотрядът отправя питане до фирмата на Божков „АВБ 2004“ за наем на т.нар. ферари на самолетите „Лиърджет 60“ за ползване от Цачева при нейно посещение в Стокхолм. Луксозните полети на бившата плевенска депутатка струват на данъкоплатеца над 30 бона.

Любопитното е, че само няколко месеца, след като гръмва скандалът с тях, фирмата на Божков е ликвидирана, самолетите от нея – продадени на търг заради дългове, заедно с имоти, пръснати в цялата страна. В деня, в който компанията е обявена в несъстоятелност, кралят на хазарта, основава нова – с име „АВБ – 2010“, а към днешна дата правоприемник е „АВБ – 2012“, която оперира неговия внушителен „Бомбардиър Глобал 5000“.

А ликвидираната фирма „АВБ – 2004“ продължава да действа под името на офшорка, управлявана от кантора в Швейцария, със седалище в Панама. Въпросната е единствената активна от общо 3, изплували при мегаферата „Панама Пейпърс“. 

Тогава Божков обяснява, че не помни защо е създал другите две, като многозначително обявява: „Че аз българските фирми не си знам…“ и добавя, че „АВБ – 2004“ била офшорна, защото му било по-лесно от гледна точка на счетоводството заради международните авиолицензи и такси.

Прегледана: 1362

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече