ТАКСА „ПОЧЕРПКА“: От 800 до 1 300 евро на смяна са събирали на „Калотина” (ВИДЕО)

0

- Advertisement -

От 800 до 1300 евро от такса „почерпка” са събирали митнически служители и гранични полицаи на ГКПП „Калотина” на смяна. Това стана ясно на брифинг на прокуратурата след акцията на граничния пункт в четвъртък. При нея бяха задържани 30 души, сред които и шефът на „Калотина” Райчо Соколов.

По думите на Милева в МВР са подавани множество сигнали от шофьори.

Парите били искани предимно от турски шофьори, както и от български, които превозвали храна. С платената такса избягвали реална физическа проверка на товара.

„Всеки митнически инспектор заделял по 50 евро от исканите пари и ги предавал лично на ръка на началника на митническия пункт. Останалата сума се разпределяла между митническите инспектори и полицаи”, каза Милева.   

„Когато водачите давали пари, които са в по-голяма банкнота, им се връщало ресто”, обясни Милева.   

20 лица са привлечени като обвиняеми, сред които и началникът Райчо Соколов. На него му е повдигнато обвинение за образуване и ръководене на организирана престъпна група. Повдигнати са обвинения и на 15 митнически инспектори и четирима служители на Гранична полиция.

Претърсени са и жилищата на задържаните. От тях са иззети големи парични суми. Намерени и иззети са и наркотични вещества, боеприпаси и митнически пломби.

Според прокуратурата групата е действала от началото на 2019 г., а производството е започнало още през май.

„Постъпиха много сигнали от граждани, предимно чужди, които треперейки идват в дирекцията. Част от тях заявиха, че на територията на ГКПП „Калотина” не е възможно да се мине, без да платят. Единственият начин за това бил – да прелетят”, заяви Димитър Петров, ръководител на специализирана прокуратура.  По думите му митническите служители дори взимали монети, ако шофьорът няма достатъчно банкноти за „таксата”.

Прегледана: 528

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече