ОПАСНОСТ: Скенерите на летището хващат само 25% от заразените с коронавирус!

0

- Advertisement -

Има пациенти, при които болестта протича без симптоми, алармира държавният здравен инспектор Ангел Кунчев

Драконовските мерки по летищата и специалните мерки, които България взима от вчера, могат да хванат само 25% от заразените с коронавирус, обяви вирусолог №1 у нас доц. Ангел Кунчев.

Д-р Ангел Кунчев

Въпреки, че са широко рекламирани, скенерите, които мерят температурата на пристигащите пътници не са гаранция, че заразен зад граница няма да се промъкне и у нас. Инкубационният период на вируса-убиец е 14 дни, но има хора, при които той протича без симптоми, обясни още д-р Кунчев. Така той отговори на критиките, че България е една от европейските държави, в които контролът по отношение на коронавируса е занижен.

„Освен на Летище София, медицински специалисти има вече и във Варна и Бургас. Това ще продължи до второ нареждане. По-важно е здравната система в страната да е в състояние навреме да хване такива случаи, да ги изолира и да не се допусне вътрешно предаване на вируса”, заяви д-р Кунчев.

Двамата българи, които бяха евакуирани от огнището на заразата китайския град Ухан вече са на родна територия. Те са под пълна карантина във ВМА и засега няма индикации да са болни.  Тестовете за коронавирус са отрицателни, потвърдиха от болницата. Студентите – млади мъж и жена, не са излизали от дома си в китайския град седмици наред и са получавали храна през вратата, за да не излизат и прихванат заразата.

Междувременно китайските власти опровергаха популярната теория, че вирусът е изпуснат от лаборатория за биологично оръжие в Ухан. Снощи официално публикуваха данни, според които резервоарът на заразата е въпросният пазар за морски дарове, влечуги и други местни храни, на който се продават и живи животни.

От 500 взети проби, 33 били положителни, а механизмът на предаване още не е напълно ясен. Заболелите са контактували на съвсем близко разстояние, по-малко от 2 метра, казват лекарите.

Броят на жертвите на опасния животински вирус, който мутира в човешки, е 259 души. Болните, за които е ясно, че го носят вече са близо 12 000 души в 30 държави. Заразени вече има в няколко европейски държави.

Прегледана: 597

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече