У нас обявяват 4-та степен опасност от коронавируса!

0

- Advertisement -

Премиерът Бойко Борисов изпраща държавния самолет „Спартан“, за да прибере тримата български студенти, които искат да се върнат от Китай заради разпространяващия се коронавирус. Това стана ясно след провела се спешна среща в Министерски съвет, свикана от Борисов и на която присъстваха външният министър Екатерина Захариева, здравният министър Кирил Ананиев, вътрешният министър Младен Маринов и финансовият министър Владислав Горанов.

Единият студент е с българо-немско гражданство и днес излита от Германия, а другите – момче и момиче, вече са във френското консулство в Китай и се очаква да излетят за Франция. Около 270 българи има в Китай, но никой не е търсил контакт с българското посолство. Според разпорежданията на Борисов и тримата ще бъдат прибрани в България с правителствения „Спартан“ още утре и ще бъдат откарани във ВМА, където ще са под наблюдение 14 дни.

България вдига и опасността от мистериозния коронавирус на степен 4. Най-високата – по специално искане на премиера, съобщи Екатерина Захариева. „Най високият код е 3-та степен, предлага се да се мине на 4 степен“, обясни външният министър.

Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че на ВМА вече с дадени указания как да се справя със съмнителните случаи.

„Пристигането на всички граждани от Китай и от други държави, но които са били в Китай, ще преминават през щателна медицинска проверка от кацането на самолета. Там ще има медицински екипи, термокамера. Хората с температура ще бъдат настанявани във ВМА. Тези, за които няма индикации за коронавируса, но въпреки това са пътували, ще бъдат поставени под домашна карантина и ще бъдат под наблюдение от джипито в рамките на 14 дни“, обясни Ананиев.

Премиерът Бойко Борисов е призовал още българските граждани да не пътуват следващите няколко седмици до Китай, ако не е жизненоважно, както и да се сложи карантина на екипажите на корабите, които пристигат на пристанищата Варна и Бургас.

Прегледана: 562

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече