БГ следа: Родопчанин стана шеф в партията на Ахмед Давутоглу

0

- Advertisement -

БГ следа в Турция – родопчанин стана шеф в партията на бившия премиер на южната ни съседка Ахмед Давутоглу – „Партията на бъдещето”. Мустафа Йозтюрк беше председател на парламентарната група за приятелство Турция- България в турския Меджлис.

Роденият през 1965 година в джебелското село Устрен и изселил се със семейството си през 1978 година в Турция нашенец беше избран за депутат от партията на Ердоган на парламентарните избори през юни 2011 година.

Йозтюрк бе поставен на второ място в депутатската листа на Партията на справедливостта и развитието (АКР) от район Бурса. Инженерът по електроника идваше често в България заедно с членове на Асоциацията на балканските турци – „Балтюрк”, и е споделял неведнъж, че се гордее с родния си край. Изселникът работеше активно за прокарване на интересите на Турция в България под ръководството на тогавашния външен министър на Турция Ахмет Давутоглу.

Родопчанинът бе сред официалните гости от Турция, присъствали на учредяването на Народна партия „Свобода и достойнство“ на 1 декември 2012 година в НДК. Обикаляше неуморно районите с преобладаващо малцинствено население – от Разград до Бургас и от Благоевград през Смолян до Кърджали.

През октомври 2014 година бе призовал ДПС да се освободи от почетния си председател Ахмед Доган…

Ахмез Давутоглу направи своя партия, в която покани родопчанина Мустафа Йозтюрк

Едва ли повече ще го видим с политическа мисия в България, поне не и за Ердоган. Защото Йозтюрк вече е в Партията на бъдещето (Gelecek Partisi), основана на 13 декември 2019-а от бившия премиер на Турция и лидер на Партията на справедливостта и развитието от 2014 до 2016 година Ахмет Давутоглу. Мустафа Йозтюрк се отказа от Ердоган и стана един от 16-те членове на управителния съвет на Партията на бъдещето, ресорът му е „Транспорт и инфраструктура“, съобщи rodopi24.blogspot.com

Веднага с влизането в новата си роля, той зае активна позиция и бе цитиран от медиите в Турция, след като сподели за неудачите на новата си партия в социалните мрежи.

„Миналата събота с няколко приятели потърсихме помещение под наем, което да послужи за областен офис на Партията на бъдещето.

Разбрахме се във вторник в 11 часа да подпишем договора за наем на сградата. На сутринта получаваме съобщение от адвоката, с което ни уведомява, че са се отказали. Без сериозни причини. Но мястото е собственост на синдиката на работодателите в металната индустрия. И вие ли, Бруте? Не се плашете! “ написа Йозтюрк на 24 януари в Туитър, а медиите веднага направиха паралел с подобни проблеми в Истанбул, където Партията на бъдещето е наела помещение за областен офис, но то било запечатано от служители на община Бахчелиевлер, ръководена от управляващата ПСР.

Медиите намекнаха и за други пречки, създавани от управляващите, като назначаването на попечител през изминалата седмица на Фондацията за наука и изкуство, учредена от Давутоглу.

Прегледана: 617

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече