Еврика! „Белмекен” спасява Перник от сушата

0

- Advertisement -

Водата към миньорския град потича по ВиК тръбите на София

Еврика! Властта най-сетне намери временен вариант за спасение на Перник от сушата! Националната електрическа компания (НЕК) е започнала преди два месеца да отбива водите от водосбора на „Белмекен” към този на яз. „Бели Искър”.

Вследствие тези в „Бели Искър” са увеличени с 4 млн. куб м. само за това кратко време. Това количество ще бъде пренесено към Перник по водопреносната мрежа на София.

Това обяви днес министърът на икономиката Емил Караниколов, който участва в срещата на министри и експерти с премиера Бойко Борисов, на която му докладваха за възможните решения за водната криза.

„Още преди два месеца по разпореждане на Министерство на околната среда и водите НЕК започна да отбива водите от водосбора на „Белмекен“ към този на „Бели Искър“. Това е единственото в момента, което може да се направи, за да се обезпечи Перник в следващите няколко месеца.“

„Ще се изгради водопровод от Мало Бучино до Перник. Той ще подава около 700 000 куб. метра на месец. Това няма да ощети столицата, посочи Караниколов. – Има възможност за байпас – т.е. от „Студена“ може да се подава вода към София и обратното – в случай на нужда, допълни.

„Към момента водата в язовир „Студена” може да покрие около два месеца. Надяваме се да започне по-сериозно снеготопене, но не можем да разчитаме само на природата“, заяви още минисрътът.

И той, и столичният кмет Йорданка Фандъкова увериха, че за целта ще се получи експресно съгласие на столичния общински съвет за възмездно съгласие за право на преминаване на тези води през инфраструктурата на „Софийска вода“.

Водата не е предназначена за София, само ще премине през нея. В „Белмекен” има добро количество сняг и няма опасения за него, а той поддържа и енергийната система, увериха Караниколов и новият екоминистър Емил Димитров-Ревизоро. На това, че отклоняването на водите към Перник няма да засегне столицата акцентира и Борисов – за да нямало спекулации. Същото увери и Фандъкова.

Новото трасе ще е 13,5 км. Срокът за изпълнение – между 35-45 дни заедно с изграждането на помпената станция, а предвидената сума – около 25 млн. лв. Ще се работи денонощно, даде заявка Караниколов. Работата започва още в понеделник.

Публикувахте от Бойко Борисов в Петък, 17 януари 2020 г.
Прегледана: 620

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече