Арестуват и Христо Ковачки заради боклука?

0

- Advertisement -

Енергийният олигарх Христо Ковачки може скоро да прави компания на бившия министър Нено Димов, твърдят пред „Уикенд” два независими източника. Те припомнят, че разработката срещу аферите в екологията – за водната криза и вноса на токсичен италиански боклук, започва през ноември, броени дни след като Иван Гешев и Сотир Цацаров, тогава главен и зам.-главен прокурор, както и шефовете на ДАНС Димитър Георгиев, Националната разузнавателна служба Атанас Атанасов и служба „Военна информация” Велко Атанасов се връщат от командировка в САЩ.

Последва нещо нечувано досега – министър беше арестуван и хвърлен в килията, като Нено Димов по този начин

оставя името си в модерната ни история.

С това обаче няма да свършат нито арестите, нито разпитите, допълват източниците ни, които са капацитети по темата, която определено е свързана с националната сигурност.
След задграничната командировка на шефовете от прокуратурата и спецслужбите Христо Ковачки е поставен на мушката на прокуратурата. Неговият ТЕЦ „Сливен” има разрешително за изгаряне на неопасни отпадъци, очаква се с такъв документ да се сдобият ТЕЦ „Бобов дол”, „Топлофикация – Перник” и „Брикел”. Източниците ни са категорични, че в тях и досега къде с разрешение, къде без разрешение през нощта се горят отпадъци, а а местните хора разбират за това по нетърпимата воня. Самият Христо Ковачки обаче от години е изпратил семейството си да живее в Кан и редовно ги посещава през уикендите.
Ако тук отговорни фактори си затварят очите пред екологичните безобразия, отвъд океана били наясно и дали знак, че това не може да се търпи повече. В противен случай се развързват ръцете на мафиотски структури от типа на калабрийската ндрангета, в чието портфолио е боклукът, да се поставят над държавните структури.
Ковачки, чието първоначално натрупване на капитала се губи в мътните години на ВИС, обаче няма да е единственият разследван енергиен бос. Покрай него ще изгорят и високопоставени служители от министерството на екологията, които са разписвали вноса на чужди боклуци за изгаряне в нашите циментови заводи и ТЕЦове и са си затваряли очите пред надвисналата водна криза. Както казва самият лидер на ВМРО, партията поела екологичното министерство: „Не приемаме Нено Димов да бъде изкупителна жертва.”
Тъмни облаци са надвиснали над зам.-министъра Николай Кънчев, чиито ресори са доходоносните сектор „ВиК” и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, което има свой

годишен бюджет от десетки милиони лева.

Кънчев, който иначе е сред босовете на ВМРО, в същото време, както „Уикенд” вече писа, е в несъвместимост. С думи прости – той хем е шеф на неправителствената организация „Гоце Делчев”, хем е зам.-министър на екологията. Инспекторатът на Министерския съвет е институцията, която трябва да разбули това потъпкване на закона, но досега необяснимо мълчи. Иначе Кънчев е завършил история, има професионална квалификация по финансов мениджмънт от Стопанската академия в Свищов, известен е като „дясната ръка” на Красимир Каракачанов във ВМРО, но не е ясно доколко разбира от екология. Но така или иначе той е част от политическия кабинет.
Да видим какво правят обаче експертите, до които се допитва този политически кабинет? Веселин Теофилов, например, е политически съветник на министъра, а Георги Балчев е шеф на Агенцията по околна среда, като и за тях се твърди, че представляват интерес за прокуратурата. Двамата имат доста сходни политически биографии – те са лансирани от движение „БГ патриот” с шеф прословутия Бате Харо – Петър Харалампиев, който беше арестуван, понеже като председател на Агенцията за българите в чужбина, продава българско гражданство. Неговата малка партийка от години се подвизава под крилото на ВМРО. През 2015 г. Георги Балчев е бил кандидат за районен кмет на софийския район „Средец”, а Теофилов – на район „Илинден”, но и двамата без успех. Те не са избрани и за общински съветници с листата на ВМРО, но им е намерена друга блага служба – в екологичното министерство.
Интересно е обаче каква точно работа е вършел министерският съветник Веселин Теофилов! Защитата на Димо Ненов твърди, че той нищо не разбирал от ниво на води и се доверявал на сътрудниците си. Тогава е редно да се проследи какви съвети е давал на министъра г-н Теофилов, каква е била неговата компетентност. Може би прокуратурата, наред с всичко друго, трябва да разследва и разхищение на средства за заплати на чиновници, които нямат професионална експертиза! Теофилов обаче, казват, че подобно на Николай Кънчев, се явявал касичка за партията си. Когато през 2017 г. Бате Харо натиска Веселин Теофилов да стане съветник в екологията, той в началото се дърпал и дори бил казал:

„Хабер си нямам от тази работа!”

Партийният му шеф обаче успял да го склони да приеме. Преди това Веселин Теофилов е вкаран пак по линия на войводите в борда на директорите на общински пазари „Възраждане”. А като министерски съветник получава допуск, който му позволява да се разхожда из кабинетите, да разгръща документите и т.н.
Шефът на Агенцията по околна среда Георги Балчев източниците ни описват като счетоводител по образование и зам.-председател на партията на Бате Харо „БГ Патриот”. От сайта на Агенцията, която оглавява, научаваме, че е бил в частния бизнес и е работил по някаква младежка програма. А структурата, която той оглавява не само, че прави мониторинг на опазването на природата, но и издава редица разрешителни и лицензи. Как се връзва това с досегашния му професионален опит, не е ясно. Затова пък източниците ни подчертават, че първата работа на новоизлюпените началници и съветници в министерството и неговите агенции е била да уволнят професионалистите. На тяхно място слагат удобни лица, които са временно изпълняващи длъжността. По закон те могат да работят така до 6 месеца, но ако се направи проверка, става ясно, че срокът в много случаи е надвишен.

Задачата на тези послушковци е

да разписват документите, които им се поднесат.
От друга страна, екологичното министерство е в ресора на вицепремиера Мариана Николова, която зае поста по предложение на Валери Симеонов. Досега не стана ясно каква отговорност носи тя за водната криза и горенето на боклука. Затова пък информирани напомнят, че началник на нейния кабинет е Мануела Георгиева. Тя би трябвало да разбира от екология, понеже още по времето на царската политичка Долорес Арсенова, тя е неин зам.-министър в МОСВ. Какво е свършено оттогава досега в ресора, не е ясно, но например в Шумен, който също като Перник е заплашен от водна криза, се оказва, че над 20 предприятия точат вода, без да се отчитат. Нещо повече, някои от тях продават водата като „частен оператор”.
Няма съмнение, тежки дни чакат новия шеф на екологичното министерство – Емил Димитров-Ревизоро. Впрочем, той е роден в Перник – градът, който от седмици се гърчи във водна криза.

Прегледана: 568

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече