8 години затвор за Нено Димов, заради водната криза в Перник?!

0

- Advertisement -

Действията по разследването са във връзка с образувано досъдебно производство за безстопанственост от длъжностни лица. В хода на разследването е установено, че водният ресурс в язовир „Студена” е намалял до т.нар. мъртъв обем на язовира. Това заяви на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Иван Гешев – Сийка Милева.

„Язовирът е държавна собственост и се стопанисва от МОСВ. Нивото се наблюдава от ВиК-Перник. Същото редовно е докладвало на министъра, община Перник и областната администрация за намаляващите количества вода. Министърът е този, който ежемесечно е утвърждавал съответните графици”, поясни Милева. „Установено е, че министърът, в разрез със закона, е разрешавал водоползване от язовир „Студена” за промишлени нужди на определени дружества, въпреки че е уведомяван, че нивото на водата намалява”, заяви тя. „От 1 януари 2018 до 17 ноември 2019 е издавал разрешително за промишлено водоползване на определени дружества в пъти по-големи.

Умишлено не е положил грижи за стопанисването на язовира, което е довело до щети, изразяващи се изразходването на милиони литри вода, което е довело до намаляване на питейната вода за жителите”, каза още тя. Министър Нено Димов е обвинен в умишлена безстопанственост, обобщи Милева. По думите на наблюдаващия прокурор Ангел Кънев, наказателното производство е образувано преди месец. Ходът на разследването е в няколко направления. Събрани са над 48 тона доказателства.

„Има виновно извършено престъпно деяние. Наказанието за това е от 2 до 8 години лишаване от свобода. Димов е привлечен е като обвиняем като длъжностно лице за престъпление – умишлена безстопанственост. Въпреки че системно е уведомяван за намаляващия обем, е продължавал да подава едни и същи количества към 2 дружества. Обемите, които са давани – 280 млн. кубични метра на едното и около 1000 млн. кубични метра за другото. Не е изпълнил правомощията, които има закон. Той има правомощие и задължение да измени графика и дори да прекрати разрешителните за водоползване при нужда.

Щетата, която е нанесена, е на стойност 11 867 389 лв. Ако бе изпълнил служебните си задължения и не бе отпускал такива количества, в язовира щеше да има над 7 млн. кубични метра вода и нямаше да се стигне до воден режим”, поясни Кънев. От думите му стана ясно още, че Димов е задържан за 72 часа. Ще бъде поискано постоянното му задържане.

Прегледана: 495

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече