Елена Йончева осъди Бойко Борисов за клевета!

0

- Advertisement -

Журналистката и евродепутат от БСП Елена Йончева е спечелила окончателно делото за клевета, което заведе срещу премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Министър-председателят е осъден за плати на Йончева 5000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, които ѝ е причинил с публично изказване по време на предизборната кампания през 2017 г., съобщава „Дневник“.

„Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати“ и „бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж – премиер тогава“, каза Борисов.

Тези му думи доведоха до завеждане на гражданско дело срещу него, което Йончева спечели на три инстанции.

Решението на Софийски градски съд вече е в сила, тъй като на 6 януари Върховният касационен съд (ВКС) е отхвърлил като недопустима касационната жалба на Борисов и ГЕРБ. Окончателното произнасяне на състав на ВКС с председател Емил Томов и членове Драгомир Драгнев и Геновева Николаева не подлежи на обжалване или протест.

През 2018 г. на първа инстанция Софийският районен съд реши, че министър-председателят Бойко Борисов и партия ГЕРБ трябва солидарно да изплатят на Йончева 5000 лв. заради неверни и клеветнически твърдения по неѝн адрес. Първоначалният иск на Йончева бе за 20 000 лв., но този размер бе отхвърлен и от Софийския райониен съд и от втората инстанция – Софийския градски съд.

И Йончева, и Борисов обжалваха решението пред ВКС. Тричленният му състав отхвърля възраженията и на премиера, и на Йончева, която смята, че отговорност трябва да носи и политическа партия ГЕРБ. Според ВКС „отхвърлянето на иска срещу политическата партия като ответник по чл.х49 ЗЗД в случая се отклонява от здравия разум“.

Прегледана: 499

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече