Скъпият ток и тол таксите вдигат цената на хляба

0

- Advertisement -

Хлябът ще поскъпва, смята Мариана Кукушева – председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

По думите ѝ причините са комплексни – от тол таксите, през евентуална лоша реколта до поскъпването на тока и газа.

„Ние не участваме в никакви стачни действия, защото оставяне на населението без хляб в пряк превод значи обявяване на военно положение. При нас нещата не са толкова пряко свързани с възможността да се включим в активни действия, изразяващи недоволство, но категорично трябва да кажем, че ситуацията е напрегната. Очакванията за отразяване на тол таксите върху цените на насъщния са много тревожни“, каза тя пред БНР.

Кукушева обаче не се ангажира с точни изчисления за поскъпването на хляба в следствие на тол таксите.
Тя призна, че все още няма разчети, защото всеки хлебопроизводител има собствен периметър, в който доставя своята суровина и превозва допълнителната суровина.

„Световната банка някак много наизуст беше определила някакви 2 стотинки на бройка хляб, като се базираше на цени на основни суровини от преди 3-4 години. Неактуалността на тези изчисления ни прави тревожни и неустойчиви в икономическо развитие“, коментира Кукушева.

По думите й в хлебопроизводството има огромен сив сектор.

„Въвеждането на такива тежки, донякъде и рестриктивни мерки спрямо изрядните бизнесоператори би довело до увеличаване на сивия сектор. Той е този, който не плаща задължения и данъци“, коментира тя.

Като друг голям проблем Мариана Кукушева посочи сушата.

„Сушата рискува правилното развитие на зърнените култури. Липсата на сняг води до невъзможност растенията да създадат своя силна коренова система. Очакваме, че не малко площи в България ще бъдат разорани напролет, когато се установи какви са щетите“, обясни тя.

И все пак Кукушева е категорична, че няма никаква опасност България да остане без пшенична реколта, пише dnes.bg.
Оскъпяването на хляба и на всички останали стоки и услуги в страната се диктува и от очакваното повишение на цената на енергията за бизнеса, на газа, на новата минималната заплата, покачването на цената на нощния труд и т.н.

Прегледана: 517

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече