От НАП предупреждават: Не бързайте с подаването на годишните данъчни декларации!

0

- Advertisement -

„Все притежател на персонален код, издаден от НАП, и електронен подпис, през месец март ще може да види така наречената „предварително попълнена данъчна декларация“ като една отделна електронна услуга, в която ще са попълнени всички доходи, за които НАП знае – това са доходи от трудови правоотношения и хонорари. Но ако има други източници на доходи – наем или някой вид данъчни облекчения, човекът трябва да допопълни ръчно или да коригира данъчната си декларация“. Това каза пред БНР говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров. Той уточни, че се очаква повече хора да поискат да получат персонален код.

От днес могат да се подават данъчни декларации на хартия, уточни Бъчваров, но посъветва да не се бърза с това, защото предстои да бъде пусната предварително попълнената данъчна декларация.

В предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ Бъчваров посочи, че 5% отстъпка е валидна тази година до края на март за хора, които са декларирали по електронен път доходите си. 

„Има период от началото на март, когато ще бъде пусната попълнената данъчна декларация, до края на март – до когато може да се ползва 5% намаление от данъка за довнасяне, ако освен че е подал декларация по електронен път, няма и стари неплатени задължения“, уточни още говорителят на НАП и добави:

„Вече служебни бележки не са необходими – нито трябва да бъдат прилагани към данъчната декларация, нито се налага да се искат и получават. Същата информация се съдържа в т.нар. „сметки за изплатени суми“, които работодателите издават“.

Няма промяна в дизайна на данъчната декларация и в електронната услуга.

Прегледана: 546

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече