Посрещаме Бъдни вечер, а имен ден празнуват…
Празнуваме един от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер, наричан още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка.
В очакване на раждането на Божия син от днес започват празненствата за Рождество Христово. Във всички православни църкви се отслужва света литургия. А вечерта цялото семейство се събира на празничната трапеза.
24 декември е последният ден на Рождествения пост. Ястията, приготвени за Бъдни вечер, трябва да са само постни и да са нечетно число – 7 – колкото са дните на седмицата, или 9 – колкото трае бременността на жените.
Сарми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и др. Всяко от ястията на трапезата има важна за българина символика.
Най-възрастният член на семейството прекадява с тамян трапезата и къщата, прочита молитва и след това разчупва питата, в която е скрита сребърна пара. Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през новата година. А в огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник.
Празничната атмосфера от Бъдни вечер се пренася в нощната Коледа, докато коледарите обикалят домовете и изпълняват песни за благопожелание на стопаните.
Прегледана: 578