Находка! Иван Гарелов изритан от ДС заради пиянство в СССР!

2

- Advertisement -

Със заповед №3950 от 14 май 1969 г. младши лейтенантът е уволнен след запой, при който си губи паспорта в московското кафене „Лира”

Пиянството на един народ е тема, която вълнува българина открай време. И докато под „пиянство” Иван Вазов разбира оня „умствено опиянение, това сюблимно безумство на народа, да се готви на борба с една страшна империя”, то неговият съименник Иван Гарелов има предвид буквално алкохолен делириум, при това в братския СССР.

Ретро случката е от преди половин век, когато младият Гарелов си загубва паспорта в кафене в Москва след дълго търсене на истината на дъното на бутилката, докладва източник на Vlast.bg, запознат с издънката.

Мистър Панорама тръгва от пазарджишкото с. Смилец, за да стигне до върховете на журналистиката. По пътя си обаче има опит за петзвезден живот в редиците на Държавна сигурност.

На 19 декември 1967 г., след като завършва журналистика в Софийския университет, 24-годишният мл. лейтенант е назначен за служител на Първо управление на ДС.

На 1 септември 1968 г. Иван е изпратен на обучение в разузнавателната школа на репресивната служба на СССР Комитет государственной безопасности (КГБ). За „чиракуването” му от архивите изплува рапорт на полк. Паско Тодоров, старши на спецкурс „Б”, Москва, до началника на първо управление на ДС.

Ето любопитката, която споделя фатмакът година по-късно – през 1969: „Др. Началник, във връзка с поведението на слушателя Иван Гарелов донасям: в началото на септември м.г., след напиване в кафе „Лира”, гр. Москва, същият си е загубил личния паспорт.

Въпреки дадените обещания Гарелов и след това на няколко пъти се напива. Характерно за него е това, че много бързо се опива и в такова състояние не може да контролира действията си”.

Заради алкохолните залитания Иван Гарелов е наказан. На 29 април 1969 г. шефът на Първо главно предлага младши лейтенантът да бъде отзован от школата в СССР и уволнен дисциплинарно от органите на МВР.

Две седмици по-късно, на 14 май, министърът на вътрешните работи на НРБ ген.-лейтенант Ангел Солаков издава заповед за уволнението на пияницата.

Между другото, Солаков е „виновен” за организирано масовото погребение на футболистите Георги Аспарухов и Никола Котков, в което участват над 150 хиляди души. Акцията е приета за антисъветска политическа провокация, тъй като е проведено едновременно с погребението на съветските космонавти, загинали при полета на „Союз 11“.

Родолюбивата му постъпка обаче се наказва от Тодор Живков, който го изхвърля от властта.

Иначе мотивите за изритването на Иван Гарелов от ДС са посочени в документ, съхраняван в репресивната комунистическа служба.

Заповедта №3950 от 14 май 1969 г. гласи, че заради „грубо нарушаване на военната дисциплина и морално-битова разпуснатост ОТЗОВАВАМ от разузнавателната школа на КГБ в СССР мл. лейтенант Иван Стефанов Гарелов, разузнавач VI степен в I управление на ДС и на основание чл. 18, буква „в” от Закона за всеобщата военна служба в НРБ го УВОЛНЯВАМ по разпореждане, считано от датата на завръщането му в страната”.

Така безславно приключва шпионската кариера на журналиста Иван Гарелов. Но ДС службата му продължава под псевдонима „Такев”. Именно под този псевдоним водещият на „Панорама” е бил ръководител на резидентурата на ДС в Българската национална телевизия.

Прегледана: 3305
2 Коментара
  1. баи Онзи казва

    МРЪСЕН ,ДОЛЕН ДОНОС$ИК.ДА ГОРИ В АДА

  2. Иван казва

    Дрън, дрън ярина!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече