Бакшишът в заведенията задължителен?

0

- Advertisement -

Обсъжда се вариант бакшишът в заведенията да стане задължителен с цел да се намалят данъчните измами, дочу Vest.bg

Два са начините, по които може да се регламентира бакшиша, който оставяме в заведенията. Единият е да се включва в касовия бон, а другия е да се урегулира от Националната приходна агенция, заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред bTV.

Според него практиката на задължителен бакшиш е въведена в Западна Европа от години. Клиентите в чужбина знаят колко процента е бакшиша, защото най- често той е записан в менюто или касовия бон.

Също така, Алибегов коментира, че трябва да се вземе решение дали бакшишът да се облага с данък или ще отива директно при служителя.

„Другият вариант е от НАП да приемат, че бакшишът е да кажем 8% и при проверка на оборота да има право на отклонение от 8%”, заяви председателят.

Според Алибегов ситуацията в момента е такава, че при проверка на обект у нас, всичко което е над касовата наличност се глобява сериозно, но в същото време търговецът плаща глоба за нещо, за което не може да има отношение.

„В момента имаме възможност да оставим бакшиш, ако искаме. Но законът в случая забранява да оставиш, защото нарушаваш касовата наличност”, добави той.

Председателят на Българската асоциация на заведенията допълни, че не е нормално през 2020 г. сервитьорите да отделят парите оставени за бакшиш от страх да не дойдат на проверка.

Прегледана: 445

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече