Медицинските сестри вдигат палатковия лагер пред МС след среща с Борисов

0

- Advertisement -

Медицинските сестри са недоволни от ниското заплащане и са готови на всичко, за да променят ситуацията разбра Vest.bg

Протестиращите медицински сестри вдигат палатковия лагер пред Министерски съвет. Това съобщи пред журналисти Мая Илиева, медицинска сестра, след срещата при премиера Бойко Борисов тази вечер.

На разговора присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

През изминалата нощ медицинските сестри останаха на палатков лагер под прозорците на Министерския съвет. Те настояват за достойни условия на труд, по-високи заплати и цялостна реформа в сектора. И още – държавата да направи така, че да зaдържа младите специалисти в страната. Недоволството им започва от началото на март месец. Първоначално срещата беше обявена за утре, но в късния следобед днес стана ясно, че ще се проведе тази вечер.

След срещата Мая Илиева посочи също, че очакват на 19 декември да се проведе среща с министър Ананиев след подписването на Националния рамков договор, на която да бъдат разписани официално поетите от правителството ангажименти.

„Срещата е първа крачка. Имаме обещанието за това, че ще работим заедно. Имаме уверението, че ще се помага за решаването на нашите проблеми и ще се опитваме да работим заедно за по-добро здравеопазване“, каза една от медицинските сестри, участвали в срещата, цитирана от „Фокус“.

По време на срещата медицинските сестри изказаха твърдения, че няма болница в държавата, която да работи по правилата, тъй като извънредните часове труд са извън нормите на Трудовия кодекс, а медицинските специалисти работят на повече от един трудов договор.

Техните искания са свързани с взимане на мерки за по-строг контрол в системата, както и заплащането на две минимални заплати като стартово възнаграждение.

Прегледана: 557

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече