Почина големият български алпинист Аврам Аврамов

0

- Advertisement -

Големият български аплинист Аврам Аврамов е починал снощи на 86-годишна възраст след тежко боледуване, съобщи БНР.

Аврамов е ръководител на българската експедиция, в която през април 1984 година Христо Проданов става първия българин, изкачил най-високия връх на земята Еверест (8848 метра). След смъртта на Проданов по предложение на Аврам Аврамов се прави пълен траверс на Еверест по двата ръба, който става известен като „Българският траверс на Еверест“.

Той е автор на книгата “Еверест по Западния гребен”, посветена на първото българско изкачване на най-високия връх в света.

Аврам Аврамов е роден на 6 февруари 1933 г. в разградското село Дянково. Член е на БКП. Първоначално завършва Физкултурния техникум в Пловдив, а през 1956 г. и ВИФ „Георги Димитров“ със специалност туризъм и алпинизъм. След това е директор на централната планинска школа „Мальовица“. Треньор по алпинизъм при Централния съвет на БТС. През 80-те години завежда отдел „Физкултура, спорт и туризъм“ при Градския съвет на БТС в София. През 1953 г. поради измръзване изгубва пръстите и на двата си крака. През 1963 г. изкачва връх Монблан де такюл, а по-късно заедно с Георги Атанасов Пти Дрю и двата във Френските Алпи. От 1972 г. е заслужил треньор. През февруари-май 1984 г. ръководи българската експедиция Еверест 84. На 18 юни 1984 г. получава званието Герой на социалистическия труд на България за проявена решителност и мъжество и за изключителни постижения. Носител е още на ордени „Червено знаме на труда“ (1964, 1972), „Кирил и Методий“ – II ст. (1970), „За спортна слава“ – I ст. (1979).

Прегледана: 603

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече