Наводнението във Венеция нанесе щети за над 1 милиард евро

0

На 1 милиард евро са оценени щетите след ужасните наводнения във Венеция. Кметът на града затвори площад Сан Марко-един от най-посещаваните в света туристиче3ски обекти, видя vest.bg

На 14 ноември правителството обяви извънредно положение в Града на каналите. Два дни по-рано бе една от най-тежките нощи за Венеция, когато нивото на водата в най-ниските части на града достигна 1,87 м над морското равнище – второто най-голямо наводнение след 1966 г. насам. Високата вода, както италианците наричат наводненията вследствие на бурни дъждове и ветрове, отнеха живота на двама души. Над една трета от туристите са се отказали от предварително планираните си пътувания до италианския град.

Правителството обяви, че вече е отпуснало 20 милиона евро за първоначални действия срещу бедствието. Щетите обаче възлизат на много повече, смята Бруняро – пострадали са базиликата „Сан Марко“, унищожени са редица магазини, църкви и монументи.

ЮНЕСКО призова да се премине на по-висока скорост в работата по проекта, целящ да защити Венеция, предаде Франс прес.

„Трябва инженерите и специалистите да работят заедно, за да приложат проекта Мойсей, замислен през 1984 г. и все още недействащ“, заяви Метхилд Рьослер, директорката на ЮНЕСКО по въпросите на наследството.

Тя каза, че ако управата на Венеция поиска от ЮНЕСКО, то организацията ще прати експерти и инженери, за да дадат подем на този проект, работата по-който започна през 2003 г.

Проектът трябваше да бъде завършен през 2011 г., после през 2016 г. и най-накрая в средата на настоящата година, но беше забавен от корупция и злоупотреби, а цената му се покачи междувременно. Той струва 5 милиарда евро. „Мойсей“ представлява седемдесет и осем плаващи диги, които ще бъдат вдигани при нужда, за да се затвори достъпът до Венецианската лагуна при покачване на водите на Адриатическо море с 1,1 до 3 метра.

Консорциумът, който работи по проекта, планира да тества дигите догодина на всеки 45 дни. Неотдавна проверки обаче показаха, че има вибрации и ръжда по съоръженията, но според италианското правителство проектът е готов 93 процента и ще бъде завършен през пролетта на 2021 г., допълва Франс прес.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече