Два сигнала за бомба не успяха да спрат избора на Гешев

0

- Advertisement -

Два сигнала за бомба не успяха да прекъснат пленума на ВСС, на който трябва да бъде преизбран Иван Гешев за нов главен прокурор.

Единият сигнал е подаден вчера на телефон 112 и е за взривно устройство, сложено в автомобил в близост до сградата на ВСС. Вторият е от тази сутрин и според него бомба има в самата сграда.

Висшите магистрати обаче не прекъснаха работата си. Ситуацията е аналогична с предишния пленум, на който Иван Гешев беше избран за Обвинител №1, когато отново бе подаден сигнал за бомба.

В началото на пленума председателят на ВКС Лозан Панов посочи, че споделя критиките на президента, с които той върна указа за назначаването на Гешев, и призова колегите си да се съобразят с тях. „Ако неглижираме аргументите на президента, това означава да се стигне до там, че президентската институция да се превърне в нотариат, който слага печат и заверява ВСС. По този начин се влияе върху авторитета на тази институция. Никой във ВСС не е избран с подкрепата на над 2 млн. българи и няма такава обществена подкрепа“, заяви Панов и предложи да започне нова процедура по избор на главен прокурор.

От своя страна, главният прокурор Сотир Цацаров подчерта, че във връщането на указа от президента не се съдържат мотиви. „Но никой не омаловажава или неглижира казаното от Румен Радев пред медиите. Затова тази пламенна защита е безсмислена“, посочи той. Според него процедурата трябва да продължи.

Прегледана: 573

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече