Гешев се ядоса: Изборът ми не е политически

0

- Advertisement -

Иван Гешев поясни, че изборът му е професионален, а не политически, това заяви Иван Гешев, след отказа на президента Румен Радев да подпише указа за назначаването ми за главен прокурор.

Президентът Румен Радев обяви, че няма да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор и върна предложението на ВСС.

„Президентът е в правото си- изпълни Конституцията“, заяви Гешев и благодари на професионалната общност, застанала зад него, както и на висши магистрати, гласували „против“. „В нито една европейска страна няма процедура, която се излъчва на живо по националната телевизия в продължение на 10 часа. Поне на мен не ми е известно“, коментира той.

Във връзка с критиките на държавния глава, че е единствената кандидатура за поста главен прокурор, Гешев посочи: „Прокурорската колегия се е обединила около една кандидатура. Има такава законова възможност, не е нарушение на закона, не виждам проблем“. „Бях сам кандидат и за шеф на Специализираната прокуратура. И, проблем ли беше?“, попита Иван Гешев.

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че след като държавният глава е върнал указа предстои да се проведе заседание на Висшия съдебен съвет. „Има две възможности – гласуване на кандидатурата отново, т. е. набиране на не по-малко от 17 гласа и оттам насетне назначаване на г-н Гешев от президента на републиката с указ. Втора възможност – ненабиране на 17 гласа и започване на нова процедура“, уточни той.

Той допълни, че по процедура в момента не може да се предложи нов втори кандидат.

Въпросът не е дали г-н Гешев е заменим или не, въпросът е дали се спазва конституцията. Има решение на Конституционния съд, което казва, че президента действа при условията на обвързана компетентност, каза още Цацаров.

Прегледана: 586

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече