Радев поряза Гешев, не подписа указа за назначаването му за нов главен прокурор

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев поряза Иван Гешев за нов главен прокурор. Държавният глава обяви, че няма да подпише указа за наследника на Цацаров, с което връща процедурата обратно във Висшия съдебен съвет.

Там членовете на Темида трябва отново да гласуват кандидатурата на Гешев, за да стане той нов обвинител номер 1 от януари 2020 г. Право на втори отказ президентът няма по конституция, но няма и срок, в който да парафира указа. 

В мотивите си Радев посочи, че изборът на главен прокурор засяга всеки българин. „Конституцията не ме задължава да мотивирам указа си“, напомни Радев. И се обърна към членовете на ВСС, като заяви: „Очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един единствен кандидат отнема от легитимността на фигурата на бъдещия главен прокурор. Още повече, белег на демокрацията е наличието на алтернативи във висшите държавни длъжности. А такава нямаше. Подходът за този избор бе подкрепен на практика от изпълнителната власт, която в лицето на министъра на правосъдието, отказа да предложи втора кандидатура“. 

Според президента фигурата на бъдещ главен прокурор трябва да се ползва с високо гражданско доверие. А държавният глава е на мнение и че всички становища в подкрепа или липсата й са важни за една кандидатура, но той е категорично против масираната институционална и както я нарече, служебна, подкрепа за Гешев. Като настоя, че той трябвало да бъде харесан и от граждански сдружения, и от НПО-та, а не само от прокурорската колегия и държавни органи като ДАНС и ГДБОП. 

С тези съображения той върна на ВСС предложението за назначаване на Гешев за главен прокурор. 

Прегледана: 616

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече