Миню Стаков с рак на простатата след инсулта, парезата, анемията и депресията

0

- Advertisement -

Миню Стайков е изведен преди броени дни от болницата към затвора, за да бъде изследван за рак на простатата! Заради съмнения на медиците на алкохолния бос е взета биопсия, резултатите от която още се чакат, научи „България Днес“. Стайков вече преживя инсулт зад решетките, от който има частична пареза. Мъчат го анемия и депресия, заради която взима хапчета, допълни адвокатът му Анна Попова.

Миню Стайков бе докаран вчера в съда в инвалидна количка и придружен от лекар, за да поиска на свобода. Известният подсъдим изтъкна, че вече 1 година и 3 месеца е задържан, което е достатъчно дълъг срок и се явява предварително изпълнение на наказание. „Докато минат първа, втора и трета инстанция – това са години!“, посочи алкохолният бос. Тежките му болежки не омилостивиха магистратите и те го оставиха под стража.

Взетата мярка за неотклонение е по второто дело срещу Стайков за злоупотреби с еврофондове по програмите Развитие на селските райони и Конверсия на лозя. Съдия Вилислава Ангелова не обсъжда доказателствата по делото. Тя посочи само, че няма опасност Миню Стайков да извърши престъпление, но рискът да се укрие още не е отпаднал. Затова отсече, че той трябва да лежи в болницата на пандиза.

По повод възражения на защитата за тромавите процедури за лечение и изследвания съдийката заяви, че началникът на затвора може да предложи мотивирано Стайков да лежи в друго лечебно заведение. Затова настоя адвокатът на алкохолния бос, тъй като в арестантската клиника нямало нито апаратура, нито специалисти. Преди седмица Стайков дори щял да си изпусне часа за биопсия заради неуредици с извеждането му с линейка и конвоирането му.

Защитата настоя за нова комплексна медицинско-психологическа експертиза, но магистратите отказаха с мотив, че има достатъчно документация, от която се вижда какво е състоянието на алкохолния бос.

Второто дело срещу него бе вкарано първо в спецсъда и е насрочено за 25 ноември. Прокурорът Ангел Кънев научи в съдебната зала за разпоредителното заседание. Той обясни, че имат проблеми с деловодството, но увери, че ще присъства и няма да стане пречка за старта на процеса.

Според изчисленията на разследващите бандата на Стайков и още 13 души източила около 18 милиона лева във връзка с изпълнението на Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Шашмите са ставали в периода, когато директор на фонда е бил Румен Порожанов, разкриват следователи.

Според тях служителите от фонда са вършили длъжностни престъпления, за да помогнат на приближени до алкохолния магнат да получат неправомерно завишен лимит по програмите. „По първата програма са поискани и са одобрени за плащане 11,5 млн. лв. Въпреки че има заповеди за плащане от разпоредителя Държавен фонд „Земеделие“, тези пари не са платени по молба на прокуратурата. По втората програма са поискани над 8 млн. лв., получени са над 5 млн. лв., а плащане от 2 млн. лв. е било спряно. Максималните лимити за целия период за първата програма са 3 млн. Лева, а по другата – 2 млн. лв. Лимитът общо е 5 млн., а в случая се искат 20 млн. лв“, обясниха от прокуратурата. По техни данни фирмите, които са кандидатствали по програмите, не са свързани с реалните собственици, но всички са роднини или служители на бизнес империята „Карнобат“.

Наред с Миню Стайков трима от хората му също поискаха облекчение на мерките си и отпадане на забраната да напускат страната. Късмет извади зам.-шефът на фонд „Земеделие“ Калоян Костадинов, който при акцията бе изведен с белезници от работното си място. Оказа се, че прокуратурата вече му е свалила забраната и той се е разкарвал напразно до съда.

В чужбина ще пътува и друг служител на фонда – Марио Кръстев-Чорапа. Той бе разкрит, че е раздал 1,8 млн. лв. заеми на дружества, сред които и фирми за бързи кредити. Оказа се, че Чорапа, който е в сватовство със Стайкови, също има проблеми с простатата като боса. Затова той ще посети клиника в Турция за изследвания. Магистратите оставиха забраната за излизане зад граница за друг от подсъдимите – сливенския адвокат Красимир Трифонов.

До края на годината се очаква да бъде внесено в съда и първото дело срещу Миню Стайков и компания за нелегалната фабрика за цигари в Карнобат, данъчни престъпления и пране на пари. Девет тома от това разследване са отделени и е образувано новото дело за източване на еврофондове, обясниха запознати. Прокурорът Ангел Кънев уточни, че по цигареното дело вече са образувани европейски заповеди за разследване в две страни от ЕС, а до държава извън съюза е пусната молба за правна помощ. Очакват се отговори до няколко седмици.

Подкрепа от жената и сина

Съпругата на Миню Стайков – Рени, и синът му Стайко дойдоха в спецсъда на столичната ул. „Черковна“ за мярката на алкохолния бос, за да го подкрепят. Стайков-младши също е клиент на Темида по делото за нелегалната тютюнева фабрика. Той бе издирван няколко месеца, но се появи, като твърдеше, че е бил отвлечен. След това беше пуснат под домашен арест, а впоследствие мярката му отпадна.

Прегледана: 662

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече