Правителството прие проектобюджета за 2020-а

0

- Advertisement -

Правителството одобри финансовата рамка за догодина. Догодина бюджетът ще бъде балансиран, а приходите и разходите в него ще бъдат близо 47 млрд. лева. Минималната работна заплата ще бъде 610 лева от догодина, а от 1 юли – пенсиите ще бъдат увеличени с 6,7 на сто.

До края на деня проектозаконите на бюджета на Здравната каса, Oържавното обществено осигуряване и републиканския бюджет трябва да бъдат внесени в парламента.
В коментар за заложените разчети премиерът Бойко Борисов посочи, че страната ни се нарежда на трето място в Европейския съюз по нисък външен дълг. Той подчерта, че ръстът на брутния вътрешен продукт е рекорден. По думите на Борисов в началото на мандата е било обещано той да достигне 110 милиарда лева, а в момента вече е 119 милиарда, като очаква до края на мандата да достигне 130 милиарда лева.

Борисов обясни, че ръстът на брутния продукт е най-видният показател за това, как се развива държавата:

„Миналата година ви казах, че е в добра кондиция, сега мога да ви кажа, че е в още по-добра. Безработицата отива на рекордните 4%. На практика, само на тези, които не им се работи, те не работят“.

За външния дълг той отчете, че за три години той намалява от 31% на 28%, а в края на мандата ще е 19,5%:

„Това показва отговорността към следващите поколения“.

За битката с корупцията и контрабандата премиерът обобщи, че сме с най-ниския показател в Европа по отношение на цигарите.

„Най-черната икономика, с най-бързо ликвидната стока, която замърсяваше не само политическата, а и съдебната система и създаваше най-големите елементи на корупция, най-добрите в Европа“.

За образованието парите догодина се увеличават с 610 милиона лева, от тях 360 ще са за по-високите заплати на учителите.

За здравеопазването Борисов каза:

„Ананиев, и там се дават още, да стигат до сестрите, лекарите и да им се повишава възнаграждението“.

За НАТО, по думите на Борисов, с плащането на 8-те нови изтребители, сме достигнали всички стандарти:

„Разбира се, и с новите проекти, които Министерството на отбраната е заложило. Това, което сме обещали, го изпълняваме в пълния му обем“ – каза още премиерът Борисов

Правителството обсъжда днес финансовата рамка за догодина

В нея е заложено близо 47 млрд. лева приходи и точно толкова разходи от хазната. Сред основните приоритети за хазната са образованието и здравеопазването. Нулево салдо е заложено в Бюджет 2020 година. Според финансовия министър Владислав Горанов това е един от буферите срещу предстоящата криза:

„Още повече, че няма никакво пряко доказателство, че повечето разходи – особено със съмнителна ефективност ще доведат до съществено увеличение на растежа“.

Повече пари ще има не само за здравеопазване и образование, но и за подкрепа на пазара на труда в следващите няколко години.

„Анонсираното достигане на средна заплата през 2021-а от порядъка между 1400 и 1500 лева е постижимо и възможно“, каза още Горанов.

Детските помощи обаче остават замразени, срещу което възразиха от КТ „Подкрепа“.

„Дебатът за демографската политика не трябва да се свежда до даването на пари, тъй като концептуално нито едно дете не трябва да бъде раждано заради икономически стимули“, аргументира се финансовият министър.

Прегледана: 522

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече