СЕМ ще избере новия шеф на БНР през януари

0

- Advertisement -

ри Съветът за електронни медии (СЕМ) ще обяви кой ще бъде новият генерален директор на Българското национално радио (БНР). Това стана известно на днешното заседание на медийния регулатор, чиято първа точка беше откриването на процедура по избора на шеф на обществената медиа, съобщи БНР.

Петте членове на СЕМ бяха единодушни и всички гласуваха за откриването на процедурата. Документите на кандидатите ще се приемат до 5 декември, а изслушванията на концепциите ще се проведат на 20 и 21 януари. СЕМ ще определи кой ще е новият генерален директор на радиото на 23 януари.

В средата на октомври СЕМ назначи за временен директор на БНР Антон Митов, който ще управлява радиото до приключването на процедурата. Дотук се стигна, след като СЕМ уволни досегашния генерален директор на обществената медиа Светослав Костов, който се задържа на поста едва три месеца и половина. Мотивът за решението на СЕМ бяха груби нарушения на Закона за радиото и телевизията заради безпрецедентното спиране на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ на 13 септември 2019 г. Костов заяви, че ще обжалва решението.

Радиото заглъхна за почти 5 часа в разгара на скандала, предизвикан от опита за сваляне от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок на БНЛ Силвия Великова и нейното отстраняване от съдебния ресор. Тя е известна с критичната си позиция за работата на прокуратурата, а през последните месеци към процедурата по избор на нов главен прокурор и към единствения кандидат за поста Иван Гешев.

Спирането на излъчването на БНР е грубо нарушение, доколкото по закон държавното радио е част от стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност, а държавата трябва да гарантира разпространението на програмата му.

Прегледана: 464

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече