Френският „Фигаро“: България е хъб на трафика на хора

0

- Advertisement -

Ужасното откритие, направено в сряда в тежкотоварен камион, дошъл от България, напомня, че страната е известна като един от хъбовете за трафик на мигранти.

Британските криминолози оглеждат камиона, дошъл от България, където в сряда бяха открити 39 тела. Снимка: АФП

Откритието на 39 души, загинали в ремаркето на камион близо до Лондон, колкото и страшно да е, не би трябвало да изненадва. Британската полиция все още не е потвърдила със сигурност произхода на жертвите, нито причините, поради които те са били затворени в този контейнер. Но никой, дори и премиерът, изглежда не се съмнява, че това е трагедия, свързана с нелегалната имиграция.

Началната точка на камиона, България, само потвърждава подозренията, тъй като е страната е известна като един от центровете за трафик на хора, особено до Великобритания.


Ако броят на мигрантите, влизащи в Европейския съюз, е намалял драстично през последните години, официално 92 хиляди през 2019 г. (към 21 октомври), според Международната организация за миграция (МОМ), далеч от онези 1 млн. души, регистрирани през 2015 г., тази дейност остава изключително печеливша за трафикантите.

В доклад за 2016 г. Европол посочва, че над 90 на сто от мигрантите са използвали „услугите“ на мрежи в даден момент от пътуването си, понякога няколко пъти. Френската полиция смята, че 100 процента от нелегалните преминават през ръцете на контрабандисти. Докладът подчертава, че някои от секторите са изключително структурирани и се приспособяват непрекъснато към механизмите за контрол.

Най-печелившата дейност след наркотиците

Основните пътища за влизане в Европа малко се промениха. Пристигането със самолет на нелегални лица в ЕС остава ограничено и е дело на банди, предимно китайски или виетнамски. Голямата част от мигрантите достигат Европа по суша и още повече през Средиземно море по три маршрута.

Централният маршрут, който свързва Либия и Тунис с Малта и особено с Италия, беше най-активен през 2016 и 2017 г. Дълъг и опасен, днес той се използва много по-малко (около 12 хил. пристигания са регистрирани в края на септември).

Западният маршрут между Мароко и Испания е по-активен. Малко над 17 хил. души са пристигнали в Андалусия през 2019 г. В по-голямата си част мигрантите идват от Западна Африка, а именно Мали, Гвинея и Кот д’Ивоар, или от Източна Африка, особено от Етиопия и Еритрея.

Основният поток обаче минава през Изтока, като Гърция е първата дестинация. Близо 40 хил. мигранти са регистрирани през 2019 г., според МОМ. Те могат да идват от Африка, но също и от Сирия, Пакистан или Афганистан.

Съществуват и други пътища, през Русия или Украйна, за да се достигне Централна Европа, или директно Северна Европа и Скандинавия, но те се използват много по-малко.

Разследващите от Европол показаха, че трафикантите са толкова активни в Европа, колкото и извън Европа. След Гърция мигрантите, които мечтаят да достигнат Германия, Швеция и Великобритания, влизат в ЕС от Хърватия или България. Там те са поети от вторични мрежи, които им позволяват да се придвижат през целия континент. Според европейската полиция тези мрежи са с различни мащаби и възможности. Те могат да варират от отделни лица, които срещу заплащане помагат да се премине границата, до почти мафиотски системи. През 2015 г. тези големи организации са използвали около 40 хил. „служители“ на всички нива – шофьори, хора, които набират клиенти, посредници, но и „мозъци“, които често са базирани в Източна Европа.

Българите, твърди Европол, са най-замесената в тази дейност националност, следвани от Унгария и Ирак.

Най-често „европейските“ мрежи работят в сътрудничество с мафиите от страните, от които тръгват мигрантите, или от транзитните страни. Разследващите посочват, че трафикантите живеят във всички страни, в които пристигат мигрантите. Българи бяха арестувани не само в България, но и в Гърция, Италия или Австрия.

Тези огромни мафии използват за трафика на хора маршрутите, които се използват за други незаконни дейности, начело с наркотиците. Според ООН в световен мащаб нелегалната миграция е станала най-доходоносната дейност за трафикантите след наркотиците. Тя е и много смъртоносна.

39-те жертви, намерени във вторник, са тъжното доказателство.

Те се прибавят към бедствията, регистрирани почти всяка седмица в Средиземноморието. Според МОМ 1077 души са се удавили през 2019 г. Те са били 3139 през 2017 година.

Превод от френски: Галя Дачкова, Гласове

Прегледана: 471

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече