Връщаме часовника с час назад

0

- Advertisement -

Местим стрелките на часовника с един час назад в неделя, 27 октомври, в 4:00 часа през нощта. Това означава, че ще спим повече, но и че навън ще става по-рано тъмно.

Смяната на лятното часово време с астрономическото или зимно, е въведена в началото на ХХ в., първоначално в Германия, с цел да се намалят икономическите разходи и потреблението на електроенергия. В България се прилага от 1979 година. Европа обаче вече обмисля да се премахне този механизъм.

През септември 2018 г. Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно през 2019 година, като различните държави да изберат до март, дали искат да останат на астрономическо време (зимно) или на лятно часово време.

През декември 2018 година се разбра, че предложението не среща своевременната подкрепата на страните-членки на ЕС. Желание има, но прибързаното решение може да доведе до хаос в транспорта и комуникациите и много различни часови зони в ЕС.

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното. Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите.

Прегледана: 627

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече