От екоминистерството отричат, че Рим ще изпраща боклука си у нас

0

- Advertisement -

От екоминистерството уверяват, че нито те, нито българското правителство водят преговори с Италия за приемане на отпадъците, образувани в град Рим или други италиански градове. Уточнението бе изпратено до медиите от ведомството, ръководено от Нено Димов.

За разрешаване на внос на отпадъци в България стриктно се спазват разпоредбите на Регламент (ЕО) №1013/2006 относно превози на отпадъци, цитират от МОСВ.

„С оглед да се поощри енергийното оползотворяване на RDF, образуван в България, и да се предотврати прекомерен внос, Законът за управление на отпадъците въвежда ограничение за внос в България на отпадъци, предназначени за изгаряне и съвместно изгаряне в количества за съответната календарна година, надвишаващи сумарно половината от годишния капацитет на инсталацията, определен в разрешението или комплексното разрешително. България е единствената страна в ЕС, която е въвела това ограничение за внос“, пишат от ековедомството.

Визирайки конкретна публикация, те твърдят, че цитираните отпадъци са обект на задължителна процедура предварителна писмена нотификация и могат да бъдат внасяни единствено с цел оползотворяване. Забранени са превозите на отпадъци за Република България, предназначени за обезвреждане и депониране, уверяват от МОСВ.

За да бъде издадена предварителна писмена нотификация и съгласие, заявителят (нотификаторът) подава набор от документи. Те са по Регламент (EО) №1013/2006. От МОСВ уверяват, че към момента в МОСВ няма постъпили заявления за внос на отпадъци с произход град Рим.

Само юридически лица могат да внасят отпадъци в Република България. Те трябва да са оператори на съоръжения за оползотворяване на отпадъците. Нужно е да имат разрешение, издадено по реда на Закона за управление на отпадъците, или комплексно разрешително, издадено по реда на Закона за опазване на околната среда.

Прегледана: 490

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече