Бум на ремонтите на коли заради некачествени горива

0

- Advertisement -

Бум на ремонтите на автомобили заради некачествено гориво, отчитат от сервизите. Близо 190 000 литра некачествени горива в бензиностанции у нас са забранени за продажба от началото на годината. Според автомонтьори, все по-често шофьорите идват при тях заради проблеми в колата след зареждане с некачествени бензин или дизел.

Бензиностанциите ще могат сами да подобряват качеството на горивото

„Забелязват се оплаквания по проблеми, свързани с горивната уредба и с изпускателната уредба. Когато горивото не е качествено, то няма пълно изгаряне и се наслагват отлагания по изпусквателната система. Страдат DPF филтрите, които се запълват лесно, но монтажът им струва скъпо“, каза Румен Дунев от Съюз на автосервизите пред Нова телевизия. Той допълни, че колкото по-некачествено е горивото, толкова е по-голяма амортизацията на двигателя на автомобила.

По думите му оплакванията на хората са, че двигателят не работи равномерно. „Клиентите се оплакват, че двигателят гасне, прекъсва, липсва мощност. След диагностика голяма част от оплакванията, те са на базата на лоши горива“, каза още Дунев.

Според него влагата поврежда отделните елементи на автомобилите ни. „В резервоара на бензиностанциите от разликата в горивото топло-студено, се получава конденс, който попада в горивото и се получава разреждане с вода. Това обаче е естествен процес“, заяви Румен Дунев. Той допълни, че всеки водач може да слага стабилизатор на горивото, за да може превантивно да се предпазва от проблеми.

Експертите не изключват обаче иззетите незаконни горива да отиват в туби и бидони и да се препродават с 1/3 по-евтино.

Прегледана: 817

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече