Борис Джонсън иска удължаване на срока за Брекзит?

0

- Advertisement -

Борис Джонсън ще поиска от Брюксел удължаване на срока, ако до 19 октомври не се постигне сделка за Брекзит. Това се казва в документ, цитиран от британски медии.

За целта се изисква закон, приет наскоро от британския парламент. Джонсън обаче не се отказва от намерението за напускане на Евросъюза на 31 октомври. Ирландският премиер заяви, че би разгледал искане за удължаване на срока. Лео Варадкар посети Копенхаген и обсъди Брекзит с датския премиер Мете Фредериксен. Мете Фредериксен се постара посещението на ирландския й колега Лео Варадкар да бъде забелязано. Програмата включваше разглеждане на Копенхаген на две колелета. Вместо каски двамата получиха ново предпазно средство – надуваема яка. Поводът за визитата беше откриване на офис на ирландската агенция за насърчаване на бизнеса, но извън двустранните въпроси, акцент беше горещата тема на деня.

Гостът, чиято страна е пряко засегната от проблема с Брекзит, изказа желание за разумни решения. Лео Варадкар, премиер на Ирландия: Бих предпочел да има споразумение за Брекзит на срещата на Европейския съвет в средата на октомври, но ако британското правителство поиска удължаване на срока, ще го разгледаме. Повечето страни биха го разгледали само ако има основателна причина и тя трябва да бъде представена. Но със сигурност е по-добре удължаване, отколкото липса на сделка. Варадкар призова за връщане към първоначалните цели на преговорите, сред които е избягване на проверки по границата между Ирландия и Северна Ирландия. БНТ, новини

Прегледана: 556

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече