Финансовият експерт Мика Зайкова: НОИ трябва да плаща първите 3 дни от болничните!

0

- Advertisement -

Продължават дебатите в публичното пространство по болната тема кой трябва да плаща първите три дни от болничните на работниците – работодателите, както е от близо 10 години насам, или НОИ?

Темата коментира дългогодишната синдикалистка, финансовата експертка Мика Зайкова.

НОИ трябва да плаща болничните на работниците. Ние си даваме парите за осигуровките и в техните рамки са средствата ни за пенсия, за безработица и за временна нетрудоспособност. Това, че от известно време работодателите плащаха първите три дни от болничните беше временна мярка, приета, за да се подпомогне обществения институт. Тя беше приета от Тристранният съвет навремето, когато НОИ беше в галям дефицит. Но тази уж временна мярка има опасност да се превърне в постоянна, а това не е правилно – болничните трябва да се плащат от института, защото ние внасяме там своите пари за сигурност, най-общо казано.

Според мен виновен за създалато се напрежение, е законодателят. През 2009 година беше взета кризисната мярка, за която говорим сега, но законодателят я превърна в постоянна. Тогава синдикатите дори гласуваха вече да се плащат по 70%, вместо както беше преди 80 на сто. После обаче натовариха работодателите с двойно плащане – 60% в НОИ и 40 на сто на работниците, които си получават заплатите от него. Това не е правилно. Грешно е също така първите три дни от болничните да не се плащат. Защото всякакви статистики на европейските ведомства показват, че ние, българите, сме най-бедни. Но плащаме и най-скъпите лекарства в съюза, защото ДДС-то на нашите илачи е 20%. А истината е, че българинът просто е много болен и харчи бая пари за здраве и лекарства.

Надявам се всички да се солидаризират с идеята първите три дни от болничния да се плаща от НОИ, защото е пълен абсурд те да не се плащат. Не можем да се мерим с останалите развити държави на Стария континент, защото никъде другаде минималната работна заплата не е 275 евро. И освен скъпи лекарства, българите плащаме и потребителска такса при доктора. Сигурно има фалшиви болнични и корупция в здравната система. Но това се лекува с ефективен надзор и криминализиране на престъпните деяния. А тука знаем, че работата е куче влачи, диря няма. И какво правят по тези въпроси здравното и социалното министерства?!

Прегледана: 469

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече