Австралия с остра реакция срещу България заради Джок Полфрийман

0

- Advertisement -

Адвокатът на австралиеца Джок Полфрийман – Калин Ангелов, поиска от Софийската градска прокуратура да сезира Върховния касационен съд с молба за възобновяване на делото за убийството на Андрей Монов през 2007 г. Полфрийман вече беше окончателно осъден през 2011 година на 20 г. затвор по това дело и излежа 12 г. в затвора, след което бе освободен предсрочно.
Случаят „Полфрийман“

Повод за искането на защитника е видеото с кадри от фаталната нощ, озаглавено „Истината за Джок Полфрийман“, което беше публикувано в Youtube. Според анонимните автори и Ангелов има много факти, които са останали неустановени по време на делото, макар че кадрите са част от кориците му. Освен това има и свидетели, заснети от камерите, но те не са били открити и разпитани по делото, уточнява адвокатът.

В искането си до прокуратурата той заявява, че има нови факти и обстоятелства, които налагат делото да бъде преразгледано. По думите му проверката на видеото може да изясни някои въпроси, на които не е отговорено, те, според него, съществено променят фактическите заключения, до които е достигнал съдът, за да постанови присъдата.

Ангелов посочва още, че на кадрите не е идентифициран Андрей Монов и не е проследено неговото движение по време на двете конфликтни ситуации от онази нощ, такава задача дори не била дадена при извършвенато на експертизата. Не е идентифициран Джок Полфрийман и не е проследено неговото движение по време на конфликта. Според адвоката не е установено правилно къде е възникнал първоначалният конфликт между групата на Монов и ранения му приятел Антоан Захариев, както и двете неустановени по делото лица, за които се твърди, че са от ромски произход и са станали повод за конфликта.

„Нещо повече, приетата по делото експертиза неправилно говори за едно единствено такова лице, като погрешно възприема другото такова за част от групата на Монов и Захариев. Не е отговорено на въпроса за движението на цялата група на Монов и Захариев при първоначалния конфликт“, подчертава защитникът.

Той обяснява и че при първоначалното разглеждане на делото и прегледа на кадрите не е отговорено на въпроса за появата на Джок Полфрийман и движението му в посока „Булбанк“ – обратна на групата на Монов.

В същото време се появи нова версия на видеозаписа, публикувана от приятели на убития младеж, в която фактите се интерпретират по друг начин. Прави впечатление обаче, че на места добавеният текст се намира точно върху случващото се.

В същото време заради случая започва да назрява дипломатически скандал. Външният министър на Австралия Марис Пейн заподозря „неюридически съображения“ зад отказа на българските власти да изпълнят решението на съда, с което Полфрийман бе освободен предсрочно от затвора. В същото време австралийски медии намекват за проблеми с върховенството на закона у нас, а семейството на Полфрийман поиска и премиерът Морисън да се намеси.

„Със сигурност мога да кажа, че съм дълбоко разочарована, че Полфрийман остава задържан в България“, каза Пейн в интервя пред австралийското радио Ей Би Си, цитирано от водещи световни медии.

„Наши представители полагат всички усилия на място да осигурят връщането му в Австралия. Искам да съм сигурна, че законът се прилага последователно и правилно и че случаят се третира според българските закони“, каза министърката.

Тя подчертава, че е писала на бългаския външен министър Екатерина Захариева и е потърсила нейното и на българското правителство съдействие за организиране на незабавното връщане на Полфрийман в Австралия.

Вече стана ясно, че по време на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк миналата седмица Пейн е поискала среща със Захариева по случая, но тя е отказала с мотива, че програмата й била „пълна от седмица, така че съвсем за кратко просто се ръкувахме“. Затова помолила австралийските власти да се обърнат към нашите по консулски път, ако имат нещо да питат.

Според Си Би Ес Пейн е изразила тревога пред Захариева, че австралиецът все още е зад решетките, макар да е освободен предсрочно.

„След решението на съда консулските служители ще продължат да работят с българското правителство по случая и по организацията на освобождаването му“, казва още министърката пред австралийската агенция ААП.

Прегледана: 602

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече