Мед.сестри бият отбой за протеста на 7 октомври

0

- Advertisement -

След серия протести на медицински сестри на 10 април правителството издаде постановление, с което отпуска до 50 млн. лв. субсидия за болниците. Няколко дни по-късно здравният министър Кирил Ананиев обясни, че болниците са получили допълнителни пари, а решението за увеличение на заплатите е основно в ръцете на директорите.

Вчера стана ясно, че само месец след решението за отпускането на допълнителните пари, кабинетът е редактирал постановлението и сумата от 50 млн. лв. се стопява до 6 млн. лв, съобщи bTV.

Междувременно КНСБ обяви, че организира протест на медицинските сестри на 7 октомври заради ниските възнаграждения.

„Протестите ще продължават. В бутафорния протест на 7 октомври, организиран от КНСБ, ние няма да участваме. Това не е нашият протест. Досега КНСБ – д-р Иван Кокалов, не застанаха до нас. Ние бяхме наричани „кресливи жени” и как ли не. Сега, когато видяха, че няма накъде, чя трябва да се отпусната някакви макар и минимални суми, те решиха да оберат лаврите и да кажат: „ето ние излизаме на протест и постигаме това, което беше обещано”, каза в предаването „Тази сутрин” Димитрия Димитрова, медицинска сестра в Пазарджик и координатор на здравните работници в региона.

Тя уточни, че оставките на медиците от общинската болница в Карлово не са оттеглени. От 13 октомври детското отделение ще остане без сестри и без лекари.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването каза, че Българският лекарски съюз днес ще реши дали ще се включи в протеста, организиран от КНСБ. Той напомни, че д-р Иван Кокалов от КНСБ е част от Надзорния съвет на НЗОК, откакто е създадена Здравната каса.

„Създава се едно впечатление, че протестират срещу себе си, защото имат властови ресурс да променят системата“, коментира още д-р Кацаров.

Прегледана: 589

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече